неділю, 15 листопада 2009 р.

В одному з кратерів на поверхні Місяця знайшли воду - НАСА

ВАШИНГТОН, 14 листопада. (Наталія Буквич - УКРІНФОРМ). Працівники Агентства з аеронавтики та дослідження космічного простору США в рамках одного зі своїх проектів з вивчення Місяця знайшли воду на його поверхні. Про це йдеться у повідомленні, розповсюдженому прес-службою НАСА, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

У документі наголошується, що попередній аналіз даних, отриманих із зонда LCROSS, довів існування водню в одному з кратерів, що постійно знаходився на темному боці супутника Землі. "Це відкриття стало початком нової сторінки у нашому розумінні Місяця", підкреслюється у заяві.

Фахівці НАСА пояснюють, що інформацію вдалося одержати в результаті досліду, проведеного 9 жовтня. Він полягав у "бомбардуванні" поверхні Місяця - космічний апарат LCROSS було спрямовано в кратер Кабеус (Cabeus) разом з ракетою Atlas 5. Від удару з дна кратера, який "протягом мільярдів років не бачив сонячного світла", піднявся стовп пилу. Дані про цю породу і аналізували вчені. "Ми відкриваємо таємниці нашого найближчого сусіда й сонячної системи загалом", прокоментував результати експерименту один із провідних фахівців з питань дослідження Місяця у вашингтонській штаб-квартирі НАСА Майкл Уарго. Він переконаний, що цей супутник Землі приховує величезну кількість загадок, а LCROSS наблизив людство до їх розв'язання.

Протягом тривалого періоду часу світова наукова спільнота не могла порозумітися відносно того, чи існує вода на Місяці. Однак, фахівці НАСА переконані, що тепер суперечки на цю тему припиняться. "Відкриття LCROSS проливають світло на питання про існування води, запаси якої можуть бути значно більшими та зустрічатися куди частіше, аніж вважалося раніше", йдеться у заяві.

Вчені сподіваються, що лід справді зберігався у кратері мільярди років, адже тоді він може містити "ключ до історії еволюції сонячної системи".