неділю, 14 лютого 2010 р.

Президентські вибори в Україні було сфальсифіковано - Юлія Тимошенко

КИЇВ, 13 лютого. (Олександр Хорольський - УКРІНФОРМ). Спираючись на дослідження юридичного крила БЮТу, кандидат на посаду президента Юлія Тимошенко заявляє про фальсифікацію виборів в Україні. Таку заяву діючий глава уряду зробила у телезверненні до українського народу, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
"Ми збирали дані, свідків, опрацьовували документи, працювали з юристами. І сьогодні я можу твердо сказати, що вибори в Україні було сфальсифіковано. І це вже не політична декларація, а чітка правова оцінка юристів", - сказала Юлія Тимошенко.
При цьому вона звинуватила своїх політичних опонентів у свідомих фальсифікаціях виборів. "Наші опоненти, як і в 2004 році, продемонстрували неготовність обиратися за чесними, демократичними правилами. Вони чудово усвідомлювали, що не мають шансів завоювати прихильність людей законним шляхом", - зауважила кандидат на пост президента.
Як приклад фальсифікацій Юлія Тимошенко привела ситуацію в Криму, де, за її словами, за рішенням суду відбувся перерахунок голосів на деяких дільницях. "На всіх без виключення дільницях вибори були сфальсифіковані на 3-8% на користь Януковича. А в цілому по Україні можливі обсяги фальсифікацій складають понад 1 млн голосів", - заявила вона.
Юлія Тимошенко повідомила також, що зараз обвинувачення у фальсифікації виборів згодні підтримати деякі зі спостерігачів ОБСЄ. "Моє переконання, що треба боротися, підтверджують також останні свідчення окремих спостерігачів від ОБСЄ. Вони висловили бажання виступити в судах на нашому боці", - стверджує Юлія Тимошенко, не називаючи при цьому прізвищ цих спостерігачів.
Довідка УКРІНФОРМу. У другому турі президентських виборів за підсумками обрахунку 100% бюлетенів кандидат на пост президента Юлія Тимошенко набрала 45,47% голосів, кандидат Віктор Янукович - 48,95%. Станом на сьогоднішній день Центральна виборча комісія вже отримала всі протоколи окружних виборчих комісій з "мокрими печатками" і заявила про намагання оголосити переможця виборів уже 16-17 лютого.
У день виборів 6 екзит-полів показали перемогу Віктора Януковича з розривом 3,1-6,5%.
Відразу після виборів усі спостерігачі, в тому числі від міжнародних організацій, включаючи ОБСЄ, заявили, що вибори в Україні пройшли у відповідності до світових стандартів.
Станом на сьогоднішній день Віктора Януковича вже привітали з успіхом на виборах лідери низки держав, а також міжнародних організацій.