пʼятницю, 12 лютого 2010 р.

Бі-Бі-Сі, "Німецька хвиля" і "Голос Америки" звинуватили Іран у перешкоджанні радіомовленню

КИЇВ, 12 лютого. /УКРІНФОРМ/. Три провідні міжнародні радіомовні корпорації різко засудили владу Ірану, як вони висловилися, за "умисне заглушення їх сигналу". Бі-Бі-Сі, "Німецька хвиля" і "Голос Америки" заявили, що створення перешкод почалося вчора, коли в Ірані відзначалася 31-а річниця Ісламської революції, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Бі-Бі-Сі.
Радіомовні корпорації зазначили, що Іран має можливість вільно поширювати свою інформацію по всьому світу, разом з тим позбавляючи своїх громадян можливості отримувати інформацію ззовні.
Кілька годин тому США звинуватили офіційний Тегеран у тому, що він влаштував "майже повну інформаційну блокаду". Представник Держдепа США заявив про наявність ознак того, що в Ірані були відключені телефонні мережі, заблоковано відправлення смс-повідомлень і обмежений доступ в інтернет. "Очевидно, що іранська влада боїться власного народу", - зазначив Пі Джей Краулі.
Тим часом, представник Білого дому Роберт Гіббз повідомив про те, що в Ірані було відключено доступ до сервісів інтернет-гігантів - наприклад, Google. Організація "Репортери без кордонів" заявила, що блокування Gmail, електронної пошти Google, вивело спроби контролю над кібер-простором на новий рівень. Разом з тим, розповідають в організації, більшість іранських інтернет-користувачів навчилися обходити цензуру й отримувати доступ до інформації на заблокованих сайтах.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, в Ірані вчора з нагоди святкування 31-ї річниці перемоги Ісламської Революції пройшла грандіозна демонстрація, присвячена подіям 1979 року. Величезна кількість народу зібралася на площах Азаді й Інкілаб у центрі столиці на підтримку нинішнього курсу країни.
Водночас, іранська опозиція мала намір провести свій мітинг протесту. Однак, у результаті активних дій іранській владі вдалося не допустити масштабних виступів опозиціонерів, тоді як на офіційних свткуваннях річниці Ісламської революції зібралася дуже велика кількість людей. Тим часом, деякі опозиційні інтернет-ресурси повідомили про використання поліцією сили в зіткненнях з учасниками протесту.