пʼятницю, 12 лютого 2010 р.

Безплатної музики в Інтернеті більше не буде?

КИЇВ, 12 лютого. (УКРІНФОРМ). Звукозаписувальна компанія Warner Music, одна із чотирьох найбільших у світі, оголосила про свої плани припинити ліцензування своїх пісень безплатним сервісам онлайн-прослуховування музики та інтернет-радіостанціям, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на ВПС. За словами експертів, під питанням опинилося майбутнє усього вільного потокового мовлення.
В найближчий час каталог композицій Warner буде вилучено із сервісів Last.fm, Spotify, We7. Виконавчий директор лейбла Едгар Бронфмен-молодший називає ці ресурси "несприятливими для індустрії". Існує ймовірність, що слідом за Warner й інші представники "великої четвірки" мейджор-лейблів - EMI, Sony Music, Universal Music - відмовляться від співробітництва з стриминговими сервісами.
За ліцензією від великих рекорд-лейблів подібні сервіси надавали користувачам безплатний та легальний доступ до мільйонів пісень. Ресурси жили за рахунок рекламних баннерів. Ті ж, хто не хотів бачити рекламу, купували собі преміум-передплату.
Раніше такі взаємовідносини зі стриминговими сервісами цілком задовольняли звукозаписувальні компанії. Однак у зв'язку з новою політикою Warner таке співробітництво більше "не входить до інтересів компанії" і є недоцільним.
Як приклад наводиться така статистика: в Європі налічується більш семи мільйонів користувачів Spotify, але тільки п'ять відсотків передплатників використовують платні акаунти. Інші ж вважають за краще слухати музику в Мережі безплатно.