середа, 10 лютого 2010 р.

Пиво зміцнює кістки - дослідження

КИЇВ, 9 лютого. (УКРІНФОРМ). Учені виявили, що в пиві міститься харчовий кремній, ключовий інгредієнт, який підвищує мінеральну щільність кісток. Таким чином, споживання пива може захистити людину від розвитку остеопорозу. Про це повідомляється в дослідженні факультету продовольчих наук і технологій Каліфорнійського університету, передає УКРІНФОРМ із посиланням на Рейтер.
Дослідження, опубліковане в журналі "Science of Food and Agriculture", показало, що вміст кремнію в пиві може варіюватися від 6,4 до 56,5 міліграма на літр. У середньому, людина споживає 20-50 міліграмів кремнію на день. Протестувавши 100 видів пива на вміст у них кремнію, дослідивши процеси, що відбуваються під час пивоваріння, вчені з'ясували, що значна частина кремнію міститься в залишках ячменю, а також у шишках хмелю. Крім того, виявилося, що в безалкогольному, легкому, а також у пиві, виготовленому на основі пшениці, міститься значно менше кремнію, ніж у ячмінному. За даними науковців, найбільше кремнію міститься в елі зі світлого солоду.
Проте результати дослідження не варто приймати дуже серйозно, оскільки експеримент стосувався лише самого напою і не поширювався на аналіз мінеральної щільності кісткової тканини у конкретних людей, заявив журналістам один із дослідників на ім'я Чарльз Бемфорт. Крім того, деякі дієтологи попереджають, що вживання більше двох умовних одиниць алкоголю на день збільшує ризик перелому кісток. Інші дослідники попереджають, що для зміцнення кісткової тканини набагато необхідніші кальцій і вітамін Д, а кремній у тій же кількості можна отримати, вживаючи, наприклад, безалкогольне пиво.