вівторок, 16 лютого 2010 р.

Кількість абортів в Україні залишається неприпустимо високою - МОЗ

КИЇВ, 16 лютого. (УКРІНФОРМ). Зниження кількості офіційно зареєстрованих абортів в Україні за останнє десятиріччя було істотнішим, аніж падіння числа пологів. У 1991-2008 р. число абортів знизилося більш як на 70%, у той час як число пологів - на 40%. Ці дані були оприлюднені сьогодні під час "круглого столу" в МОЗ на тему: "Медичні, соціальні, психологічні, духовні аспекти штучного переривання вагітності", повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на прес-службу відомства.
Однак, незважаючи на реалізацію в Україні протягом останніх 15 років заходів, направлених на охорону репродуктивного здоров`я та планування сім`ї, рівень абортів як методу регулювання народжуваності, залишається неприпустимо високим, підкреслювалося на засіданні "круглого столу". Згідно з даними офіційної статистики, в Україні у 2008 році було зроблено більш як 150 тисяч абортів. Наша держава все ще має високий рівень застосування практики штучного переривання вагітності, що є окремою проблемою в умовах демографічної кризи в Україні, констатували фахівці.
Вони наголосили на тому, що штучне переривання вагітності - один із найбільш значних чинників розладу здоров'я жінки, а спричинені ним ускладнення призводять майже до кожної десятої втрати у показнику смертності, пов`язаної з вагітністю та пологами.
Серед учасників обговорення цих актуальних питань були міністр охорони здоров'я України Василь Князевич, перший заступник міністра охорони здоров'я України Василь Лазоришинець, директор Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України Раїса Моісеєнко, представники релігійних організацій, церков та конфесій, представники Бюро ВООЗ в Україні, фахівці Міністерства освіти та науки України, Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту тощо.