субота, 13 лютого 2010 р.

Урочисту церемонію відкриття "білої" Олімпіади-2010 у Ванкувері побачили 3 млрд жителів планети

КИЇВ, 13 лютого. (УКРІНФОРМ). За урочистою церемонією відкриття ХХІ зимових Олімпійських ігор-2010, яка відбулася у ніч на суботу на арені BC Place у Ванкувері (Канада), у прямому телеефірі спостерігали 3 мільярди жителів планети, повідомляє УКРІНФОРМ.
Після урочистого підняття державного прапора Канади під звуки національного гімну країни-господаря зимових Олімпійських ігор-2010, парадом країн-учасниць розпочалася офіційна частина церемонії. Традиційно марш олімпійських делегацій, у якому в Ванкувері взяли участь представники більше 80 держав, відкрили засновники олімпійського руху греки.
Стоячи зустрічали численні глядачі та почесні гості церемонії олімпійців Грузії. Самі ж грузинські спортсмени на марші-параді з'явилися із чорними траурними стрічками, щоб вшанувати пам'ять партнера по збірній 21-річного саночника Нодара Кумариташвілі, який за кілька годин до відкриття Олімпійських ігор загинув внаслідок аварії на трасі під час тренувальних заїздів в Уїстлері.
Українська колона на чолі з досвідченою саночницею Лілією Лудан з'явилася на стадіоні у своїй яскравій синьо-жовтій спортивній формі, розробленій компанією BOSCO, майже наприкінці почесної ходи. Після українців по BC Place пройшли делегації США, Узбекистану та господарі "білої" Олімпіади - канадці.
Приголомшливими світловими ефектами та лазерним шоу, видовищною хореографією й музикою від провідних композиторів і виконавців сьогодення, унікальною атмосферою таємності та чарівності північного краю вразив спектакль, який розпочався після параду олімпійців. Активну участь у захоплюючому шоу взяли представники корінного населення Канади - чотирьох так званих "перших націй", які в національних костюмах вітали гостей церемонії.
Олімпійський вогонь, який упродовж 106 днів подорожував територією Канади, подолавши за цей час більше 45 тисяч кілометрів, запалив на стадіоні BC Place легендарний канадський хокеїст, багаторазовий рекордсмен та один з найкращих гравців Національної хокейної ліги Уейн Грецткі.
Змагання Олімпіади вже розпочалися - ще до початку церемонії відкриття Ігор стрибуни на лижах з трампліну, серед яких два українця Володимир Бощук та Віталій Шумбарець, успішно подолали кваліфікаційний відбір до основного раунду змагань.
"Біла" Олімпіада триватиме до 28 лютого, у ній візьмуть участь більш як п'ять тисяч спортсменів з 80 країн. 47 українських олімпійців виступлять у 8-ми видах спорту з 15-ти.