понеділок, 15 лютого 2010 р.

Фільм про Героя Відня Юрія Кульчицького знімає український режисер

ЛЬВІВ, 14 лютого. (Нінель Кисілевська - УКРІНФОРМ). Герой Відня, перший кавовий "монополіст" Старого Континенту - виходець із прикарпатського села Кульчиці Юрій Кульчицький предстане перед сучасниками у художньо-документальному кінофільмі "Два дні, що змінили світ". Його зйомки розпочав режисер і сценарист, президент асоціації працівників культури і мистецтв України Дмитро Ломанчук. Свою роботу майстер приурочив 370-річчю від дня народження Юрія Кульчицького, котре відзначатиметься у нинішньому році.
Матеріал для фільму багатий і вдячний, як і сама біографія головного героя. Історики і дослідники по-різному трактують його постать і подвиг. Але незаперечним залишається факт, що цей скромний українець, пересічний житель австрійської столиці зумів переламати хід історії і змінити долю низки європейських народів. Мова йде про спробу 200-тисячного війська турецького візиря Кари-Мустафи підкорити Австрію та сусідні з нею країни. Тоді навалі яничар протистояв 16-тисячний загін воїнів та шість тисяч народних ополченців обложеного Відня. Його жителів косили голод та епідемії. А подати назовні звістку про лихо не вдавалося. Лише Юрій Кульчицький зміг дістатися з листом. І вже незабаром віденців було визволено з облоги, а турецьку армію розбито.
Вдячні жителі столиці достойно винагородили Українця: йому було присвоєно звання Героя Відня, вручено чималу суму грошей, подаровано будинок у столиці, призначено на високі державні посади. А на додаток - дозволено взяти з обозу Мустафи 300 мішків, набитих зернами кави. Цим напоєм візир підтримував бойовий дух своїх воїнів.
Смак кави Юрій звідав ще в полоні і вирішив поділитися своїм відкриттям із Віденцями. Однак це вдалося не відразу. Австрійці, які не вміли готувати каву, визнавали її лише як лікарський засіб. Кульчицький збагатив спосіб заварювання зерен, запозичений у турків, своїми "ноу-хау" - насамперед, додаванням цукру. Спочатку пахучі філіжанки розносили по вулицях, припрошуючи міщан скуштувати напій. А згодом, коли з'явилися перші "кавомани", Юрій відкрив кав'ярню у подарованому йому будинку. Вона й досі функціонує там, а заклади на її зразок з'явилися в інших містах Австрії, Польщі, Угорщини і звичайно, у Львові.
Автори кінострічки теж "пройдуться" місцями, зв'язаними з іменем знаменитого земляка. А познайомити глядачів зі своєю роботою вони обіцяють не пізніше листопада цього року.