неділю, 14 лютого 2010 р.

Китайці святкують Новий Рік

ПЕКІН, 14 лютого. (Ольга Танасійчук - УКРІНФОРМ). Ось і настав Новий Рік для майже однієї чверті населення планети. У Китаї, що зустрічає його за місячним календарем, цей день називається Святом Весни, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу. Святкують його не тільки у Китаї, але і в інших країнах Азії, а також китайці, які проживають за кордоном і які дбайливо зберігають свої культурні традиції.
Новорічна ніч стала робочою для більшої частини поліцейських та багатомільйонної армії добровільних помічників. Напередодні свята глава Міністерства громадської безпеки Мен Цзянчжу доручив підлеглим забезпечити порядок та щасливу зустріч свята.
Не до відпочинку на вихідні і пожежникам: статистикам ще належить підрахувати, скільки мільйонів юанів було випущено в повітря у ці дні, скільки пожеж сталося через феєрверки і скільки людей вони покалічили. Тільки у Пекіні було відкрито 2418 кіосків з продажу петард. У столиці, де влада спеціально перекрила 71 автотрасу для того, щоб городяни повною мірою могли натішитися своєю забавою, масована "артилерійська" атака тривала приблизно до 2 годин ночі,а о півшостій ранку неділі ранні пташки вже не давали спати тим, хто хотів це зробити після безсонної ночі перед накритим столом.
Відпочиватимуть китайці 7 днів поспіль - "золотий тиждень". За даними державного управління КНР у справах туризму, туристичний ринок зросте в цьому році вдвічі. Зросте кількість мандрівників як всередині країни, так і за кордоном.
Найінтригуючим елементом нинішнього Свята Весни став його збіг з днем Святого Валентина, що набирає популярності у Китаї. Це стало цілою дилемою, викликаною "зіткненням культур", не для однієї молодої людини, поставленої перед вибором чи святкувати традиційно у колі родини або з коханою/ним.
І на завершення. Тигр символізує третю земну гілку китайського місячного циклу, яка традиційно називається Інь.
Китайський гороскоп не радить одружуватися у Рік Тигра. Його називають роком вдови, оскільки чоловік може незабаром померти після одруження. Дехто вважає, що народження дитини у цей рік також не найкраща ідея, оскільки буде вона дуже агресивною і їй буде важко у житті.