четвер, 11 лютого 2010 р.

Інтернет є не тільки інструментом розвитку для дітей, але й фактором ризику - "Ла Страда-Україна"

КИЇВ, 11 лютого. /УКРІНФОРМ/. Для дітей Інтернет може бути чудовим інструментом розвитку, навчання та спілкування, але може перетворитись на фактор ризику, наголошують у Міжнародному жіночому правозахисному центрі "Ла Страда-Україна".
Як показало проведене у 2009 р. на замовлення компанії "Київстар" дослідження "Знання та відношення українців до питання безпеки дітей в Інтернеті", 28% опитаних дітей погодились відправити свої персональні фото віртуальним друзям, 17 % - готові без усіляких коливань розмістити свої персональні дані в Інтернеті. 22 % юних респондентів регулярно відвідують веб-сайти для дорослих, 28 % - бачили в Інтернет-просторі рекламу алкоголю, цигарок та намагались їх придбати, а 11 % - намагались купити наркотики за допомогою мережі. Водночас, батьки здебільшого вважають, що якщо дитина перебуває вдома і користується Інтернетом - вона в безпеці.
Всесвітня мережа Інтернет, наголошують у "Ла Страда-Україна", є невід'ємною частиною нашого життя, що допомагає у спілкуванні, проте вона може бути не тільки корисною, але й небезпечною. Віруси, спам, чорний маркетинг, отримання недостовірної інформації, невідповідних віку, шкідливих матеріалів, що впливають на психіку, призводять до фізичної шкоди (порнографія, рецепти наркотиків, сценарії суїцидів тощо), розповсюдження дитячої порнографії, наполегливе чіпляння в мережі, розмови на теми сексу, насильства - ось неповний перелік тих небезпечних несподіванок, що очікують на користувачів Інтернету по всьому Світу.
Щоб ефективно протистояти та запобігати збільшенню масштабів дитячої порнографії в Інтернеті, Центр "Ла Страда-Україна" у 2009 р. створив електронну гарячу лінію www.internetbezpeka.org.ua. За допомогою цієї лінії кожен громадянин України може повідомити про наявність дитячої порнографії в Інтернет-просторі.
З метою підвищення обізнаності дітей, молоді та їх батьків про небезпеки та загрози в Інтернеті, "Ла Страда-Україна" в рамках Молодіжного партнерського проекту проти комерційної сексуальної експлуатації дітей, що розпочато в Україні в 2009 р. за підтримки Європейської комісії, Міжнародної організації ЕКПАТ та ОАК Фундації, провела акцію "Зробимо Інтернет безпечним для дітей!", присвячену Європейському дню безпечного Інтернету. До проведення акції також долучилися громадська організація "Школа рівних можливостей" та соціальна ініціатива Майкрософт "Онляндія".
В рамках акції Інтерактивний гендерний театр представив театралізовану виставу "Агенти веб-безпеки", під час якої актори-волонтери розповіли про те, які загрози можуть очікувати на дітей та молодь в Інтернет-просторі, а також дали конкретні поради, як не потрапити у халепу, використовуючи Інтернет та інші ІКТ. Після вистави було проведено вікторини, конкурси, присвячені ІКТ та правилам безпечної поведінки в Інтернет-просторі.
Головне питання, над яким спонукають замислитися організатори акції, присвяченої Дню безпечного Інтернету 2010, - що саме повідомляє кожний користувач Інтернет в мережі про себе, і як ці дані можуть бути використані в подальшому.