понеділок, 15 лютого 2010 р.

Ізраїль прийняв "компромісне" рішення щодо скасування віз з Україною

КИЇВ, 15 лютого. /УКРІНФОРМ/. Ізраїльський уряд затвердив компромісну пропозицію з приводу скасування візового режиму з Україною. Згідно з цієї ініціативою, МЗС країни отримує повноваження почати з Києвом переговори про скасування візового режиму. Одночасно в Ізраїлі буде створена міжміністерська комісія, яка має надати свої рекомендації щодо скасування віз для громадян України ще до підписання відповідної угоди, передає УКРІНФОРМ із посиланням на NEWSru.co.il.
Проти пропозиції з приводу скасування візового режиму з Україною ніхто з ізраїльських міністрів не проголосував. Чотири міністри утрималися, решта членів уряду висловилися на підтримку компромісу. "Це рішення збалансує всі національні інтереси Ізраїлю. З одного боку, ми хочемо хороших відносин з Україною, хочемо зміцнити взаємодію між нашими країнами у дипломатичних, державних і економічних питаннях. Ми також хочемо, щоб Ізраїль відвідували українські туристи. З іншого боку, Ізраїль продовжить свою боротьбу з міжнародним криміналом і торгівлею людьми. Всі ці аргументи були враховані у рішенні уряду", - заявив прем'єр-міністр країни Біньямін Нетаніяху, коментуючи компромісний варіант голосування.
Активними прихильниками ініціативи скасування візового режиму з Україною в Ізраїлі є міністр закордонних справ Авігдор Ліберман і міністр туризму Стас Місежніков. Проти цієї пропозиції виступав віце-прем'єр Ізраїлю, міністр внутрішніх справ Елі Ішай. Вважається, що саме під його тиском члени ізраїльського кабміну змогли відкласти виконання власного рішення і створити міжміністерську комісію, що вивчає вплив українських туристів на тенденції кримінальної злочинності в країні. Спостерігачі відзначають, що такий крок з додаткового опрацювання цього питання на досі неіснуючій міжвідомчій комісії може відкласти ухвалення рішення на тривалий час. Раніше лідер ортодоксальної партії ШАС Елі Ішай неодноразово стверджував, що відкриття ізраїльського кордону для українців призведе до різкого погіршення криміногенної обстановки у країні і швидкого перетворення Ізраїлю на перевалочний пункт для торгівлі людьми і організованої злочинності. При цьому він погрожував коаліційною кризою у разі автоматичного скасування віз.