пʼятницю, 12 лютого 2010 р.

Аналіз ДНК розповів про зовнішність стародавньої людини

КИЇВ, 11 лютого. /УКРІНФОРМ/. Аналіз ДНК людської волосини, знайденої в Гренландії у вічній мерзлоті, дозволив ученим змоделювати портрет стародавньої людини, - передає УКРІНФОРМ із посиланням на Бі-Бі-Сі. З'ясувалося, що власник волосини, який жив 4000 років тому, мав карі очі, густу темну шевелюру та був схильний до облисіння.
Група дослідників під керівництвом професора Копенгагенського університету Еске Віллерслева опублікувала результати роботи в журналі Nature.
Аналіз генома також показав, що предки Інука, як назвали вчені власника волосини, мігрували до Гренландії з Сибіру, імовірно, близько 5500 років тому. З'ясувалося, що Інук (по-гренландски "людина") належав до давньої арктичної цивілізації Саккак.
По ДНК дослідники також встановили, що маса тіла та характер метаболізму Інука дозволяли йому добре переносити холод. Представники культури Саккак полювали на тюленів та морських птиць, добуваючи велику частину харчування морським промислом. Результати археологічних розкопок говорять про те, що стародавні жителі Гренландії жили взимку в крихітних наметах.
Передні зуби Інука своєю формою нагадували ківш екскаватора. Вушна сірка була твердою, що робило його вразливим перед різного роду вушними інфекціями.
Дослідники Копенгагенського університету вважають, що Інук помер молодим, оскільки знайдена волосина була досить товстою, не дивлячись на генетичну схильність її власника до облисіння.
Аналіз ДНК знайденої волосини тривав майже рік. Імовірно, предками Інука були чукчі і коряки. Генетики говорять про те, що власника знайденої волосини навряд чи можна вважати предком нинішніх алеутів або корінних американських індійців.
Як заявив професор Віллерслев, досі неясно, яким чином представники культури Саккак змогли здолати дорогу з Сибіру до Гренландії. За його словами, також донині залишається нерозкритою таємниця, чому вимерла цивілізація Саккак - через кліматичні зміни чи в результаті боротьби з представниками інших культур.