четвер, 11 лютого 2010 р.

Більшість українців довіряють результатам ЦВК, хоча підозрюють фальсифікації - результати опитування

КИЇВ, 11 лютого. (УКРІНФОРМ). Результати телефонного опитування на тему "Підсумки другого туру президентських виборів", проведеного з 8 по 10 лютого Інститутом Горшеніна, показали, що більшість українців (68,4%) довіряють результатам другого туру президентських виборів, оголошених Центральною виборчою комісією. Менше чверті (24,3%) - результатам ЦВК не довіряють, а 7,3% опитаних не змогли дати відповідь на дане запитання, - повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на офіційний сайт Інституту.
При цьому понад половина учасників опитування (61,9%) не помітили жодних порушень виборчого процесу в другому турі президентських виборів. Заявили, що були свідками порушень під час другого туру виборів, 12,5% респондентів, а 25,6% - не змогли дати відповідь на дане запитання.
Майже половина опитаних (46%) вважають, що під час другого туру виборів мали місце фальсифікації. З них 32,1% вважають, що були фальсифікації, які не вплинули на результат виборів, і 13,9% упевнені, що фальсифікації вплинули на загальний результат виборів. Близько чверті учасників даного дослідження (24,7%), навпаки, вважають, що вибори пройшли чесно, і майже стільки ж - 29,3% - не змогли дати відповідь на дане запитання.
Більшість респондентів (67,8%) не вважають, що другий тур виборів можуть визнати недійсним через грубі порушення виборчого процесу. Допускають таку можливість лише 12,9% опитаних, а 19,3% - не змогли відповісти на це запитання.
Всього згідно з випадковою виборкою було опитано 1 тис. респондентів віком від 18 років у всіх обласних центрах України, містах Києві та Севастополі. Квотами були регіон проживання, стать та вік респондентів. Погрішність репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2%.