четвер, 11 лютого 2010 р.

У Берліні відкривається 60-й Міжнародний кінофестиваль "Берлінале"

БЕРЛІН, 11 лютого. (Ганна Снігур-Грабовська - УКРІНФОРМ). Світовою прем'єрою драми відомого китайського режисера Вана Чуананя "Разом в розлуці" ("Apart Together") розпочнеться сьогодні 60-й, ювілейний Міжнародний кінофестиваль "Берлінале". Церемонія відкриття форуму за участю самого режисера та виконавців головних ролей, а також директора фестивалю Дітера Коссліка та міністра культури Німеччини Бернда Нойманна відбудеться ввечері в приміщенні "Берлінале-паласт" на Потсдамській площі німецької столиці, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в ФРН.
На 60-му "Берлінале", який триватиме до 21 лютого, покажуть близько 400 фільмів. У головному конкурсі 20 з них змагатимуться за Золотих та Срібних ведмедів, ще шість покажуть поза конкурсом. Серед найбільш очікуваних картин - позаконкурсний трилер американського режисера Мартіна Скорсезе "Острів проклятих" з Леонардо Ді Капріо в головній ролі та конкурсна стрічка Романа Поланського "Письменник-привид" з Пірсом Броснаном.
До складу жюрі фестивалю, яке очолить німецький режисер Вернер Герцог, увійшли також американська акторка Рене Зеллвегер, сомалійський письменник Нуруддін Фарах, німецька акторка Корнелія Фробоесс, італійська режисерка Франческа Коменчині, іспанський продюсер Хосе Марія Моралес та китайська акторка Ю Нан. Імена переможців головного конкурсу стануть відомі 20 лютого.
На червоному килимі "Берлінале" цього року очікують таких зірок світового кіно, як Мартін Скорсезе, Леонардо Ді Капріо, Жерар Депардьє, Пірс Броснан, Джекі Чан, Бен Кінгслі, Бен Стіллер, Еван Макгрегор, Джесіка Альба та інші.
За головну нагороду кінофестивалю у конкурсі короткометражних фільмів (Berlinale shorts) разом з іншими 24 фільмами змагатиметься драма молодого українського режисера Мирослава Слабошпицького "Глухота" із циклу "Мудаки: Арабески", прем'єрний показ якої відбудеться 13 лютого. До складу жюрі цієї секції увійшли бразильский продюсер Зіта Карвалхоза, польський режисер Ксаверій Жулавський та шеф-редактор німецького журналу поп-культури "Spex" Макс Дакс. Переможців оголосять 16 лютого.
На Європейському кіноринку - виставковому заході "Берлінале" - під егідою Української кінофундації буде представлена стрічка "Відторгнення" Володимира Лєрта, а також презентують третій каталог українського кіно 2009-2010 років.