пʼятницю, 12 лютого 2010 р.

Перша позаземна база людства може з'явитися на Місяці

КИЇВ, 12 лютого. ( УКРІНФОРМ ). "Полюсом холоду" Сонячної системи варто називати місячні кратери, що знаходяться у вічній тіні. Такої думки дійшли вчені, які провели дослідження за допомогою зонда LRO. Температура у воронках дорівнює мінус 240 градусів за Цельсієм, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на ресурс science.yoread.ru.
Не виключено, що в цих областях супутника Землі є поклади льоду, які можна використовувати для підтримання життєдіяльності людини. Отже, зростає вірогідність того, що на Місяці з'явиться перша стаціонарна база людства у космосі.
Раніше повідомлялося, що американський фізик Пол Девіс виступив на конференції у NASA з пропозицією відправити на Марс експедицію у складі чотирьох осіб, які зможуть заснувати там поселення. Але головною перешкодою до здійснення такого польоту є катастрофічний дефіцит води на Червоній планеті. А от плани щодо облаштування бази на Місяці виглядають наразі більш оптимістично. Правда, вченим ще потрібно провести деякі дослідження, аби переконатися в тому, що водень, зафіксований на Місяці, входить до складу води, а не якоїсь іншої сполуки.