суботу, 13 лютого 2010 р.

Йогурт розширює "діапазон" цілющості чорниці

КИЇВ, 13 лютого. (Валерій Барський - УКРІНФОРМ). Ягода чорниця відкриває дедалі нові грані своїх цілющих властивостей для організму, повідомляє УКРІНФОРМ.
Раніше вже було відомо, що чорниця багата на протиракові антиоксиданти і вітаміни. А тепер учені запевняють, що волокна в ягодах можуть допомогти запобігти цілому ряду кишкових захворювань, таких як, наприклад, виразковий коліт - різновид запального захворювання кишечника. Експерти вважають, що ефект чорниці посилюють пробіотики - бактерії, які є в складі йогуртів, інформує The Telegraph.
Дослідники з Лундського університету в Швеції провели дослідження з метою з'ясувати, чи можуть пробіотики і різні типи волокон допомогти подолати рак і кишкові розлади.
"Останнім часом у світі зріє очевидність, що наше самопочуття багато в чому залежить від того, що коїться в кишечнику", сказала лікар Камілла Бреннінг. "Ми проаналізували різні типи дієт, в основі яких є чорниці, житні висівки і вівсяні висівки, з додаванням або без пробіотиків".
Результати показали, що захисний ефект ягід чорниці виявився найсильнішим, якщо споживати її разом з пробіотиками. "Пробіотики мають захисну дію на печінку - орган, на який часто негативно впливають кишкові запальні процеси", - повідомляє співдослідник Аса Хаканссон. Вона також нагадує, що чорниця багата на поліфеноли, які мають антиоксидантний ефект.
Цікаво, але в 2009 році представники Європейського органу харчової безпеки заявляли, що пробіотики не мають користі для здоров'я.