неділю, 14 лютого 2010 р.

Віктор Янукович переміг на виборах Президента України - ЦВК

КИЇВ, 14 лютого. /Олександр Хорольський - УКРІНФОРМ/. Перемогу в другому турі виборів Президента України, набравши 48,95% голосів виборців проти 45,47% у діючого Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, отримав лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Такі дані, внесені до підсумкового протоколу ЦВК про встановлення офіційних результатів виборів Президента України, щойно оголосив на засіданні голова ЦВК Володимир Шаповал, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
"Центральна виборча комісія оголошує обраним Президентом України Януковича Віктора Федоровича, 1950 року народження, народного депутата України, члена Партії регіонів, висунутого ПР", - повідомив він.
Володимир Шаповал нагадав, що згідно з частиною 2 статті 86 Закону "Про вибори Президента України" "офіційним оголошенням результатів виборів є оголошення головуючим на засіданні ЦВК результатів виборів Президента України".
Протокол підписали всі члени ЦВК, з них 5 - з окремою думкою.
За даними протоколу ЦВК, з 37 млн 051 тис 449 громадян України внесених до списку виборців участь у голосуванні взяли 25 млн 496 тис 008 громадян (68,8% виборців). Не підтримали жодного кандидата 1 млн 113 тис 055 виборців (4,36%). За Віктора Януковича віддали свої голоси 12 млн 481 тис. 266 громадян (48,95%), за Юлію Тимошенко - 11 млн 593 тис. 357 (45,47%).
Раніше на своєму засіданні ЦВК розглянула та внесла до протоколу дані з усіх 225 територіальних виборчих округів України та закордонного виборчого округу. При цьому, деякі члени ЦВК від БЮТ відмовилися оголошувати дані по Вінницькій, Волинській та Сумській областях, а також ТВОN120 у Львівській області, мотивуючи це наявністю судових процесів, рішення яких ще не набрали законної сили, але можуть призвести до коригування даних. Тому дані по цих областях озвучила секретар ЦВК Тетяна Лукаш.
Після внесення даних до протоколу член ЦВК Михайло Охендовський запропонував не перетворювати засідання в "говорильню". "Запитань у членів ЦВК немає. А обговорення є недоречним, оскільки ЦВК не має повноважень обговорювати волю українського народу", - наголосив він.
Перед 20-хвилинною перервою для остаточного оформлення протоколу представник у ЦВК Юлії Тимошенко Володимир Пилипишин запропонував не поспішати з оформленням протоколу. "Я хочу звернути увагу, що станом на 15 годин 14 лютого в судових інстанціях залишаються не розглянуті до кінця справи. В львівській області рішення не набрало силу, в АР Крим, ще 43 справи в Апеляційному суді Києва...", - підкреслив він. Проте представник Віктора Януковича Олександр Лавринович назвав такі аргументи безпідставними. "Є право громадян обирати владу. А тут ми бачимо право юристів зловживати правом", - відреагував він реплікою на слова попереднього оратора.