четвер, 11 лютого 2010 р.

У Китаї державного чиновника за хабарі засуджено до страти

ПЕКІН, 11 лютого. (Ольга Танасійчук - УКРІНФОРМ). Народний суд м.Вейфан провінції Шаньдун засудив до страти з відстроченням виконання вироку на два роки, з довічним позбавленням політичних прав і конфіскацією всього особистого майна, колишнього заступника голови комітету Народної політичної консультативної ради Китаю (НПКРК) центральної провінції Хенань Сунь Шаньу, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
У ході судового розгляду було встановлено, що в 2002-2006 рр., перебуваючи на посту секретаря комітету Компартії Китаю м.Лоян пров. Хенань і зловживаючи службовим становищем, Сунь Шаньу діяв на користь інших дев'яти осіб, за що як "подяку" отримав від них гроші й матеріальні цінності на загальну суму понад 9,1 млн юанів (1,33 млн дол.) у вигляді хабарів, інформує Сіньхуа.
Суд відбувся 10 лютого, незадовго до відкриття в Пекіні чергової щорічної сесії НПКРК. Вона за традицією розпочне свою роботу 3 березня.
У 2009 році комісії з перевірки дисципліни і контрольно-ревізійні органи різних рівнів Китаю значно посилили боротьбу зі службовими злочинами керівних працівників. Минулого року було покарано 2421 людину за звинуваченням в отриманні хабарів, конфісковано грошові кошти в сумі 382 млн юанів, 27 тис. 343 держслужбовці, що обіймають керівні посади, здали контрольно-ревізійним органам гроші, цінні папери й ваучери на загальну суму 199 млн юанів. Близько 220 тис. керівників держустанов представили відомості про роботу дружини і дітей. Були виявлені серйозні правопорушення у 104 осіб. У квітні 2009 року в Китаї почалася великомасштабна кампанія по боротьбі зі створенням власних фондів держустановами. Станом на кінець листопада було виявлено 22 тис. 884 випадки створення подібної "скарбниці" на загальну суму 10,16 млрд юанів. У зв'язку з цим 270 осіб понесли адміністративне покарання, справи на 81 людину передано до суду.