суботу, 13 лютого 2010 р.

У Ванкувері запалав вогонь зимової Олімпіади-2010

КИЇВ, 13 лютого. ( УКРІНФОРМ ). В ніч на суботу у Ванкувері (Канада) відбулася церемонія відкриття XXI зимових Олімпійських ігор-2010. Вперше в історії урочистості пройшли на закритій спортивній арені. Трибуни стадіону BC Place, що вміщають 60 тисяч глядачів, були повністю заповнені.
За традицією парад атлетів відкрила команда Греції, а завершували господарі - канадці. Прапороносцем України на параді учасників Ігор була саночниця Лілії Лудан, для якої це вже четверта Олімпіада.
Делегацію збірної Грузії глядачі вітали стоячи, щоб вшанувати пам'ять саночника Нодара Кумаріташвілі. Грузинський спортсмен трагічно загинув буквально за кілька годин до початку церемонії на тренувальних заїздах в Уїстлері. Президент оргкомітету Ігор Джон Фурлонг і президент МОК Жак Рогге висловили свою скорботу з приводу загибелі Нодара Кумаріташвілі. Учасники церемонії хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблого грузинського спортсмена.
Джон Фурлонг звернувся до спортсменів, закликаючи їх стати гідним прикладом для мололоді всього світу. Він підкреслив надзвичайно високе значення ігор для Канади і всіх жителів цієї країни і оголосив про завершення естафети олімпійського вогню.
Про відкриття XXI зимових Олімпійських ігор-2010 оголосила генерал-губернатор Канади Мішель Жан. Право запалити олімпійський вогонь отримали ковзанярка Катріна Мей-Доан, баскетболіст Стів Неш, лижниця Ненсі Грін і легендарний канадський хокеїст Уейн Гретцкі, який безпосередньо і запалив вогненну чашу на арені BC Place.
"Біла" Олімпіада триватиме до 28 лютого, у ній візьмуть участь більш як п'ять тисяч спортсменів з 80 країн. 47 українських олімпійців виступлять у 8-ми видах спорту з 15-ти.