неділю, 14 лютого 2010 р.

У Харкові рятують сєверодонецького лева

ХАРКІВ, 13 лютого. /Віта Дубовик - УКРІНФОРМ/. У Харківський зоопарк доставлено лева Сімбу з Сєверодонецька, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Як повідомляв раніше УКРІНФОРМ, в пересувному зоопарку "Мауглі" в Сєверодонецьку Луганської області тварини страждають від нестачі їжі і холоду. Більше за все постраждав африканський лев на кличку Сімба.
Допомогти тварині викликався Харківський зоопарк. За левом був висланий рятувальний десант: ветеринарний лікар, зоолог і зоотехнік, а також направлено спецтранспорт - термобудка. Фахівці, що приїхали в Сєверодонецьк, обстежили тварину і вирішили, що його можна транспортувати.
У Харків Сімбу було доставлено сьогодні. За словами директора Харківського зоопарку, лев перебуває в плачевному стані. "Наші співробітники обробили ще в Сєверодонецьку тварину від паразитів (їх було дуже багато). Зараз йому лікують обморожені задні лапи. Крім того, у Сімби зламаний хвіст, роздерта морда, він виснажений. Коли його забрали, він просто накинувся на воду. З чого я роблю висновок, що лева там не тільки не годували, але і не поїли", - розповідає Олексій Григор'єв.
Коли Сімба трохи видужає, його чекає операція з видалення грижі. Зараз, за даними О. Григор'єва, на лікування і утримання врятованого хижака буде йти близько 700-800 гривень на день. Гроші виділені з резервного фонду зоопарку. Крім того, на найближчій сесії міськради (25 лютого) планується виділити додаткові кошти на утримання лева.
У зоопарку "Мауглі" ще залишилося близько трьох десятків ссавців і з півсотні птахів, в тому числі пума, бурий ведмідь, верблюд, лами. За словами директора Харківського зоопарку, господарі пересувного звіринця інших вихованців віддавати не хочуть - стверджують, що тварини, які залишилися, у нормальному стані. "Учора у Києві проходили збори директорів зоопарків України, - зазначив О. Григор'єв. За фактом жорстокого поводження з тваринами ми направили заяву в прокуратуру Сєверодонецька, а також підписали звернення до Генерального прокурора України з проханням посприяти розв'язанню проблеми".
Як стверджує О. Гргор'єв, врятувати тварин від недбайливих господарів можна тільки одним чином: якщо буде порушена кримінальна справа. Тоді вихованців можна буде вивезти як речові докази. Харківський зоопарк готовий прийняти всіх постраждалих з "Мауглі", а міська влада обіцяє допомогти матеріально.