четвер, 18 лютого 2010 р.

Перспективи стати державною у російської мови в Україні немає - Лесь Танюк

КИЇВ, 18 лютого. /Валентина Пащенко - УКРІНФОРМ/. Перспективи стати державною у російської мови в Україні немає, адже для цього, принаймні, треба мати 300 голосів у парламенті і відмінити Конституцію. Про це заявив голова Національної спілки театральних діячів, народний артист України Лесь Танюк на прес-конференції у Києві.
"Є інша перспектива і, на жаль, реальна - може бути створена така ситуація, коли буде прийнято цілу низку законів, які в підтексті відмінятимуть українську мову. Зокрема, якщо буде прийнято закон про те, що кожна область матиме право визначати регіональну мову - і регіональна стане майже офіційною. А це те саме, що державна. Таким чином підміняється поняття і українська мова починає там бути на правах наймита і парії", - сказав він.
Лесь Танюк зазначив: для того, щоб дозволити регіональні мови, посилаються на прийняту в Україні Хартію захисту прав мов меншин. "Але вона прийнята на основі неофіційного, сфальшованого перекладу. Треба ще раз повернутися до хартії - як такої, що захищає мови національних меншин, а не меншин, за якими стоять десятки і сотні мільйонів людей", - підкреслив він.
Народний депутат України, голова Національної спілки письменників Володимир Яворівський поінформував, що вже є новий переклад хартії, "в якому йдеться про загрожувані мови". "Тобто про ті мови, які є тільки в Україні і більше немає землі, де вони могли б бути, - зокрема такі, як ромська, караїмська, гагаузька. Можливо, якоюсь мірою сюди підходить кримсько-татарська, але ні в якому випадку не російська. Є велика Росія, де ця мова захищена, де вона є на державному рівні. Тим більше, що і в Україні їй нічого не загрожує", - сказав він.
Володимир Яворівський також зазначив, що до Верховної Ради подано новий законопроект про мови, який унормовує функціонування української державної мови згідно з 10-ою статтею Конституції України.
Коментуючи рішення Конституційного Суду про визнання неконституційним положення постанови Кабміну щодо обов'язкового використання педагогами української мови, Володимир Яворівський зазначив: те, що це рішення з'явилося буквально за кілька днів до другого туру виборів, пояснює заполітизованість питання. "Проблему мови витягла Партія регіонів, підтримана з-за кордону. Потрібно було дати певний знак, певну відмашку тим виборцям, які підтримують якщо не всю програму Януковича, то принаймні його позицію "по двуязычию". Це було зіграно. Для мене це однозначно", - сказав він, висловивши переконання, що насправді цієї проблеми не існує. "Вона принесена бездарними політиками, і як тільки українська політика стане хоч трішки нормальною, ця тема відпаде", - додав депутат.
За словами Володимира Яворівського, насправді постанова Кабінету Міністрів не викликала опору. "Взагалі, це було прийнято спокійно, бо не робило якогось перевороту, якихось революційних жестів - йшлося про україномовні школи", - сказав він, уточнивши, що це була "чисто технологічна постанова", яку мав приймати навіть не уряд, а Міністерство освіти і науки.
"Це мало вирішуватися на рівні Міністерства освіти - як робочий момент, який би не підлягав політизації", - підтримав його Лесь Танюк. Водночас він висловив думку, що мовна проблема сьогодні вирішуватиметься обережно. "Якщо Янукович візьме мовну проблему як одну з основних, то, звичайно, він буде програвати. Тому що, по-перше, не має 300 голосів у парламенті, по-друге, він віддасть своїм опонентам відверту українську проблематику, і я думаю, що на цьому він втрачатиме ту підтримку, яка йому потрібна була б для майбутніх виборів", - зазначив він.