вівторок, 16 лютого 2010 р.

Родовід тигрів виявився більш стародавнім

КИЇВ, 16 лютого. /УКРІНФОРМ/. Тигри - більш стародавні й примітні тварини, ніж вважалося раніше, говорять вчені. Про це свідчать результати генетичного дослідження, в ході якого з'ясувалося, що тигри як вид з'явилися 3,2 млн років тому, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на BBC (http://www.bbc.co.uk).
Вчені у складі Брайана Девіса, доктора Ганг Лі та професора Уїльяма Мерфі провели генетичний аналіз, у ході якого довелося переглянути родинні зв'язки між великими кішками. З'ясувалося, що найближчими родичами є леви, леопарди і ягуари. Їхні предки відділилися від інших котячих від 4,3 до 3,8 млн років тому. Між 3,6 і 2,5 млн років тому з цієї групи виділилися ягуари, а шляхи левів і леопардів розійшлися приблизно 3,1-1,95 млн років тому. Тигри до того часу вже існували як окремий вид.
У зв'язку з постійним переслідуванням з боку людини і змінами умов життя чисельність тигра безперервно падає. За деякими оцінками, поголів'я цих тварин порівняно з позаминулим століттям скоротилося на 95%. Загальне поголів'я виду в природі зараз оцінюється в 4000-6500 особнів.