четвер, 11 лютого 2010 р.

Кандидата на посаду президента Польщі можуть вибрати по Інтернету

ВАРШАВА, 11 лютого. (Юрій Банахевич - УКРІНФОРМ). Провладна у Польщі партія "Громадянська платформа" (РО) визначається із кандидатом на посаду президента від своєї політичної сили. Після того, як голова Ради Міністрів РП та лідер партії Дональд Туск відмовився від участі у президентських перегонах, політична сила вибирає між двома політиками - Маршалком Сейму Броніславом Коморовським та міністром закордонних справ РП Радославом Сікорським, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.
Визначитися із кандидатом "Громадянська платформа" планує до кінця квітня. Керівництво партії наразі обрало для себе два сценарії щодо того, як обирати свого кандидата на пост президента. Перший варіант - це провести Інтернет-голосування членів партії (понад 44 тис. осіб). Другий варіант - організувати голосування на зборах регіональних осередків партії.
Представники РО називають дві переваги такого розвитку подій: партія продемонструє демократичний вибір і в конкурентної партії "Право і Справедливість" (PiS) буде менше часу для атак на провладного кандидата.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, наприкінці січня голова Ради Міністрів РП, лідер партії "Громадянська платформа" Дональд Туск відмовився брати участь у виборах глави держави, попри найкращі шанси на перемогу. "Залишаюся на посаді прем'єра. Бажаю, щоб уряд під моїм керівництвом плідно й ефективно працював під час обох виборчих кампаній (президентської та парламентської - авт.). Я зможу реалізувати більше позитивних справ та важких завдань, маючи в руках важелі управління, а не проживаючи в президентському палаці", - зазначив з цього приводу Д.Туск.
Разом з тим, партія "Громадянська платформа" у п'ятницю, 12 лютого, планує внести до Сейму РП проект закону про збільшення повноважень уряду та послаблення сили президентського вето.
Президентські вибори у Польщі відбудуться восени цього року.