четвер, 2 липня 2009 р.

"І лірик, і фізик" - фронт-мен "Океану Ельзи" захистив дисертацію

ЛЬВІВ, 2 липня. /Георгій Маценко - УКРІНФОРМ/. "Я не здамся без бою!" - ці слова з відомої пісні модного співака Святослава Вакарчука відтепер можна розуміти у тому сенсі, що він перемагає не тільки на естрадній сцені, але й у науковій лабораторії. Щойно він захистив дисертацію в Інституті фізики конденсованих систем НАН України на звання кандидата фізико-математичних наук. Його трактат має назву "Суперсиметрія електрона в магнітному полі".

Як стверджують фахівці, рух електрона в магнітному полі завжди був предметом наукового інтересу. Вперше задачу про його "поведінку" в однорідному постійному середовищі розв'язав ще славетний Ландау на початках квантової механіки. Відтак було знайдено чимало електромагнітних полів, що мають чітко визначені параметри. Але й нині ця сфера досліджень викликає неабияке зацікавлення фізиків. Що ж до "новоспеченої" дисертації, то в ній, зокрема, "вперше знайдено приклади нових тривимірних магнітних полів, в яких рух електрона володіє чітко вираженою суперсиметрією, тобто, не існує стану з нульовою енергією".

Апробацією результатів досліджень стала низка статей у спеціалізованих часописах, а також виступи на наукових конференціях і семінарах у Львові, Відні та Лондоні.