вівторок, 7 липня 2009 р.

"Справа Лозінського" - свідчення неефективності роботи правоохоронних органів

КИЇВ, 7 липня. /УКРІНФОРМ/. Розслідування кримінальної справи щодо екс-депутата ВР від фракції БЮТ Віктора Лозінського підтвердило неефективність роботи правоохоронних органів. Таку заяву зробив під час засідання колегії Генеральної прокуратури Президент України Віктор Ющенко, передає УКРІНФОРМ із посиланням на офіційне інтернет-представництво Глави держави.

Президент наголосив, що керівництво області та обласних правоохоронних органів Кіровоградщини має зрозуміти свою відповідальність і подати у відставку. "На руках цих людей кров, через вашу професійну бездіяльність. Це ваш підлеглий (прокурор району), ви його брали і зобов'язані були слідкувати, як ефективно він працює", - сказав В.Ющенко.

Він висловив переконання, що згадані посадовці не могли не знати про поведінку депутата Лозінського в регіоні. "У вашій системі існує безкарність. Хіба прокуратурі не відомо було, скільком людям цей народний депутат Лозінський погрожував убивством? Подивіться кримінальну справу, скільки свідків дають свідчення. Це не бачив Моцний? Це не бачив голова районної адміністрації, це не бачила міліція, Служба безпеки, що відкрита феодальна зона, що люди перелякані, не знають, до кого звертатися, і люди у погонах не можуть виконати свою функцію захисника?" - наголосив Президент.

Глава держави також висловив обурення характером відносин між місцевою владою і правоохоронцями та депутатом, який мав би представляти територію у парламенті. "Правоохоронні органи ніколи цими феодалами не займалися, були в одній спайці", - охарактеризував цю ситуацію Віктор Ющенко.

Справу про вбивство мешканця Кіровоградської області Валерія Олійника Президент назвав прикладом глибоких проблем у політичній та правоохоронній системі. Він гостро розкритикував те, що простий громадянин не може знайти захисту у правоохоронних органах. "Багато людей працюють у прокуратурі і міліції просто випадково, бо це для дуже багатьох стало парасолькою, для дуже багатьох - це тіньовий заробіток, а служба державі - це маленьке прикриття, щоб безкарно брати хабарі, творити корупцію, а не боротися за те, щоб захистити закон", - підсумував Глава держави.

Президент закликав правоохоронні органи працювати спільно і скоординовано, керуватися лише законом і бути поза політикою, особливо при розслідуванні справ щодо посадовців та осіб, причетних до влади. "Епізод по Зваричу, епізод по Лозінському - це особливі сторінки вашої професійної історії", - попередив Віктор Ющенко.