понеділок, 6 липня 2009 р.

У Харкові створене підприємство з випуску холодильних і теплотехнічних установок на основі ноу-хау

ХАРКІВ, 6 липня. /Володимир Фоменко - УКРІНФОРМ/. Індустріальна група УПЕК та інжинірингова компанія ЗАТ "Турбо-Веста" створили спільне підприємство ТОВ "Альтернативні Турботехнології" (АТТ Ltd), яке займатиметься промисловим виробництвом холодильних і теплотехнічних установок, створених на основі революційних розробок харківських учених. Про це кореспондентові УКРІНФОРМу повідомили сьогодні в прес-службі ІГ УПЕК.

Як розказав директор УПЕК з досліджень та інформаційних технологій Едуард Сімсон, йдеться про екологічно чисту та енергозберігаючу продукцію, "принципово нове покоління альтернативних теплових насосів (комбінованих клімат-систем), а також холодильних машин, які не використовують для режиму охолодження фреон або його аналоги, так само як не використовують для режиму обігріву ні ТЕНи, ні процеси спалення якого-небудь палива".

Весь холодильний і обігрівальний ефект, пояснив він, досягається "виключно за рахунок спеціального термодинамічного циклу звичайного повітря, яке виступає в цих машинах основним і єдиним робочим тілом".

Е.Сімсон нагадав, що ідея створення холоду за рахунок різкого розширення повітря уперше була реалізована Нобелівським лауреатом Петром Капіцею в його славнозвісному турбодетандері.

Він повідомив, що машини, які створюються АТТ Ltd, базуються на "унікальному поєднанні ноу-хау компанії відразу в декількох галузях інженерних знань і напрямках техніки, що бурхливо розвиваються".

Зараз АТТ Ltd веде розробку і створення дослідних зразків у рамках ряду великих промислових проектів: виробництво реверсних повітряних теплових насосів (клімат-систем) для залізничного пасажирського транспорту, для широкого промислового і побутового застосування, а також серійний випуск безфреонових холодильних машин.

Як зазначив президент ІГ УПЕК Анатолій Гіршфельд, "Турбо-Веста" "фактично являє собою провідну в СНД групу вчених у галузі термодинаміки".

"Тепер, об'єднавши цей науковий потенціал з промисловими і технологічними можливостями УПЕК, ми маємо намір створити принципово нові зразки техніки, які, без перебільшення, здатні здійснити технічний переворот в енергозберігаючих технологіях при виробництві тепла та холоду і будуть затребувані у всьому світі", - заявив А.Гіршфельд.

Розробки АТТ Ltd ведуться в тісному контакті з дослідницьким Інженерним центром УПЕК (UPEC R&D Center of Excellence).

ІГ УПЕК у спільному підприємстві АТТ Ltd контролюватиме близько 60%, "Турбо-Веста" - близько 40%.