понеділок, 6 липня 2009 р.

Насіння фенхелю допоможе уберегтися від захворювання на грип A/H1N1, стверджують учені

АБУ-ДАБІ, 6 липня. (Марина Федяніна - УКРІНФОРМ). Насіння фенхелю, або солодкого кропу (Foeniculum vulgare), є ефективним засобом для запобігання зараженню вірусом "нового грипу". Такий висновок міститься у дослідженні китайських вчених, опублікованому у китайському Медичному науковому журналі і арабському виданні "Аль-Халіж", повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Вживання вранці натщесерце теплого відвару насіння фенхелю може запобігти зараженню вірусом грипу A/H1N1, заявляють учені. Результати дослідження викликали небувалий попит на фенхель, викликавши понад 50-відсоткове збільшення продажу насіння у деяких країнах Азії, а також Саудівської Аравії і Єгипті. Відвар насіння фенхелю вже розповсюджується серед паломників, що прибувають у Саудівську Аравію для здійснення хаджа до мусульманських святинь у Мецці і Медині.

Фенхель - знаний народний засіб від багатьох захворювань, у тому числі і від сезонного грипу, що має також незаперечні дезинфікуючі властивості. Високі лікарські властивості фенхелю, що є родичем городнього кропу, були відомі ще стародавнім римлянам, грекам, індійцям і китайцям. Цілющу силу має вся надземна частина цієї рослини: у траві фенхелю містяться аскорбінова кислота, рутини, каротин, вітаміни В, Е, К, а насіння - від 2 до 5 відсотків ефірної олії, від 9 до 12 відсотків жирної олії, білки, цукор та інші речовини.

З прадавніх часів фенхель цінується у кулінарії багатьох народів світу як вишукана пряність і вирощується у країнах Європи, Африки, Азії і Америки.