вівторок, 7 липня 2009 р.

Екіпаж судна Sichem Peace узяли в заручники бойовики "Руху за визволення дельти річки Нігер"

КИЇВ, 7 липня. /УКРІНФОРМ/. Членів екіпажа судна Sichem Peace, серед яких є українець, узяли в заручники бойовики "Руху за визволення дельти річки Нігер".

Як повідомляє інтернет-видання "Морской бюллетень - Совфрахт", повний список заручників такий: капітан Юрій Щастін (Росія), старший механік Василь Бондарков (Україна), 2-й механік Віктор Кошевий (Росія), моторист Армандо Галіма (Філіппіни), матрос Родріго Таварес (Філіппіни), кадет-практикант Дхіндза Сінгх (Індія).

Бойовики піднялися на судно, забрали з собою 6 осіб і разом з ними залишили танкер. Екіпаж, який залишився на судні, відвів Sichem Peace на відстань 100 миль від узбережжя, де мабуть, і дрейфує у цей час.

Про захват танкера бойовики повідомили електронною поштою. У повідомленні також йшлося про намір утримувати танкер, а сама акція мала "слугувати застереженням для інших, що існують докорінні проблеми, які необхідно вирішити з нігерійським урядом".

"Рух за визволення дельти річки Нігер" стверджує, що веде боротьбу за справедливий розподіл нафтових доходів. Напади почастішали після того, як було оголошено про плани будівництва газопроводу через пустелю Сахара, який мав зв'язати Нігерію з Європою. Бойовики погрожують зробити все, аби зірвати будівництво. З 2006 року угруповання фактично оголосило війну іноземним нафтовим компаніям, що діють на території Нігерії. З того часу у південному регіоні країни, багатому на "чорне золото", регулярно відбуваються напади на нафтові об'єкти і викрадення співробітників іноземних компаній. На думку аналітиків, неспокійна обстановка у Нігерії є однією з основних причин постійного зростання світових цін на нафту.