пʼятницю, 10 липня 2009 р.

Віртуально помандрувати Харковом відтепер зможе кожний користувач Інтернету

ХАРКІВ, 8 липня. /Віта Дубовик - УКРІНФОРМ/. Сьогодні у Харкові презентовано мультимедійний портал "Virtual Kharkov". Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, відтепер будь-хто в будь-якій точці світу зможе віртуально відвідати історичні та спортивні пам'ятки міста.

За словами начальника управління з питань підготовки та проведення в Харкові фінального турніру чемпіонату Європи з футболу 2012 року Володимира Громова, портал - це перша частина міського інформцентру Євро-2012. "Згідно з вимогами УЄФА, кожне місто, що прийматиме чемпіонат, має створити інформаційний центр, який акумулюватиме в собі відомості по всіх об'єктах і всіх можливостях міста. Вся інформація на порталі дублюватиметься трьома мовами: українською, російською та англійською. Цей портал надасть можливість побачити об'єкти Євро-2012, пройтися основними маршрутами переміщення гостей і учасників фінального турніру, заздалегідь ознайомитися з інфраструктурою міста, основними туристичними маршрутами та визначними пам'ятками", - зазначив Володимир Громов.

Крім цього, у відвідувачів з'явиться можливість оглянути стадіон "Металіст" і кожний його сектор окремо. Після того, як стадіон буде зданий в експлуатацію, буде зроблено нову фотозйомку, і будь-яка людина з будь-якої країни світу зможе зайти на сайт і візуально оцінити кут огляду поля з того місця, на яке у нього куплений квиток. Відвідувач також зможе зайти на сторінку "Харків-Україна", а звідти - потрапити на веб-ресурси усіх українських міст-учасників Євро-2012.

Портал не тільки надасть максимально розгорнуту інформацію, а й допоможе туристу розробити маршрут містом, оцінити комфортабельність готелів (віртуально оглянути не тільки фасад будівлі, а й самі номери). За допомогою інтерактивних карт можна буде "прокласти" найоптимальніший шлях від готелю чи гуртожитку до стадіону і отримати додаткові відомості про пам'ятки, які можна оглянути на цьому шляху. Наприклад, вже зараз є можливість детально вивчити експозицію Художнього музею, на черзі - ікони Покровського монастиря та інше.

І хоча поки що функціонує лише бета-версія порталу, в рамках "Virtual Kharkov" вже можна здійснити подорож 60 вулицями міста, оглянути 300 об'єктів та помилуватися близько 6000 панорам. "Портал є унікальним для України. Інші міста тільки починають ту роботу, яку ми ведемо з 2003 року. Нашим проектом вже зацікавились Київ та турецьке місто Кемер. На нашу думку, згодом цей проект має стати національним і об'єднати в одному просторі усі великі міста України", - сказав В.Громов.