вівторок, 14 липня 2009 р.

Санстанція призупинила роботу санаторію "Конвалія" на Львівщині, де масово отруїлися діти

ЛЬВІВ, 14 липня. (Нінель Кисілевська - УКРІНФОРМ). До завершення максимального інкубаційного періоду припинено нові заїзди у приватний санаторій "Конвалія" на Львівщині, де сталося масове отруєння дітей і дорослих. Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, такого адміністративно-запобіжного заходу вжив головний санітарний лікар Дрогобицького району, на території якого розміщена "оздоровниця".

Крім того, за санкцією санстанції, шістьох працівників харчоблоку відсторонено від роботи. П`ятнадцять осіб, які контактували з хворими, від яких виділено збудники дизентерії, ізольовано в окремому корпусі санаторію, вони перебувають під медичним наглядом.

Згідно із проведеним у санаторії епідемрозслідуванням, ймовірними чинниками інфікування могли стати макарони по- флотськи з відвареним м'ясом, сир зі сметаною, масло, сардельки і навіть водопровідна вода. Крім того, фахівці обласної СЕС встановили, що медперсонал не здійснював належного контролю за санітарним станом у санаторії, зокрема, за дотриманням режиму щоденного прибирання у житлових та санітарно-побутових приміщеннях, виконанням дітьми правил особистої гігієни. У спальних кімнатах виявили залишки їжі та продукти, які швидко псуються (йогурти).

Не дотримувалися у "Конвалії" погодженого напередодні літнього сезону з Дрогобицькою районною СЕС перспективного меню для харчування дітей. У раціон були включені заборонені страви: макарони по-флотськи на вечерю та сир кисломолочний зі сметаною без термічної обробки на сніданок. Кухарі порушували технологію приготування страв, оскільки мали недостатню професійну підготовку. Не здійснювався контроль за доставкою на склад харчоблоку продуктів та продовольчої сировини.

Для встановлення ймовірних чинників інфікування у бактеріологічну лабораторію Львівської обласної СЕС та районної СЕС Дрогобицького району було скеровано 12 проб харчових продуктів, 30 змивів із харчоблоку, 4 проби питної води. Три проби питної води скеровано для вірусологічного дослідження у вірусологічну лабораторію обласної СЕС. Бактеріологічно обстежено 34 хворих особи, 20 контактних, 20 членів персоналу.

За результатами бактеріологічного дослідження продуктів харчування у тушкованій печінці, голубцях, сирній запіканці виявлено протей; у гречаній каші - клебсієлу, в молоці, кефірі та сметані - БГКП, ентеробактер, з масла-спреду виділено синьогнійну паличку. У змивах з розробної дошки, столів для м'яса, тарілок для перших та других страв, столових ложок, виделок, холодильника для зберігання м'яса виділено БГКП, ентеробактер.

Епідемрозслідування та протиепідемічні заходи тривають.