пʼятницю, 10 липня 2009 р.

Ялтинський міськвиконком просить керівництво країни відмінити плату за відвідування парків на Південному березі Криму

СІМФЕРОПОЛЬ, 10 липня. /Сергій Павлів - УКРІНФОРМ/. Ялтинський міськвиконком просить керівництво країни дозволити ситуацію з стягуванням плати за відвідування ряду історичних парків Південного берега Криму, які належать держпідприємству "Державна адміністрація парків". Таке рішення було прийнято сьогодні на засіданні Ялтинського міськвиконкому, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

"У цей час склалася конфліктна ситуація, пов'язана з тим, що керівниками Лівадійського, Масандрівського, Місхорського парків-пам'яток садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення в примусовому порядку організовано стягування плати за відвідування території парку, за прохід територією парку. Плата в розмірі 10 грн 14 коп. з однієї людини стягується як з громадян, що перебувають на відпочинку, так і з місцевих жителів, а також з організованих відпочиваючих, що прибули в санаторії, розташовані в кордонах парку, екскурсійних груп Лівадійського палацу та іноземних туристичних груп", - зазначається в рішенні Ялтинського міськвиконкому.

Стягування плати за відвідування Лівадійського парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення проводиться з порушенням норм чинного законодавства, а саме: без узгодження зі спеціально уповноваженими державними органами, без отримання висновку Республіканського комітету з цін і ціноутворення про економічно обгрунтовані тарифи і без узгодження встановлених тарифів з органом місцевого самоврядування.

Незважаючи на неодноразові наради, що проводяться керівництвом Ялтинської міської ради і її виконавчого комітету, Лівадійської селищної ради, позитивних результатів досягнуто не було.

15 квітня 2009 року Ялтинською міською радою було прийнято рішення "Про ситуацію, що склалася щодо підготовки курортних парків до літнього сезону", яке також було проігноровано керівництвом Державної адміністрації парків.

З метою запобігання зриву курортного сезону, збереження іміджу міста Ялти як міжнародного курорту і керуючись Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", виконавчий комітет Ялтинської міської ради вирішив просити Прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко вирішити питання про скасування незаконного стягування плати за відвідування парків.