середу, 8 липня 2009 р.

У Росії "не зрозуміли" заяву МЗС України про повернення навігаційно-гідрографічного майна

КИЇВ, 8 липня. (УКРІНФОРМ). МЗС Росії "не зрозуміло" заяву МЗС України від 2 липня 2009 р. про невиконання Чорноморським флотом РФ рішень українських судів щодо повернення Україні об'єктів навігаційно-гідрографічного гарантування безпеки мореплавства в Чорному та Азовському морях. "Щиро кажучи, нам незрозуміла мета цієї заяви", - сказав про реакцію РФ з цього питання офіційний представник російського зовнішньополітичного відомства А.А.Нестеренко. Його коментар розміщено на сайті МЗС Росії, повідомляє УКРІНФОРМ.

"Твердження ж про те, що радіонавігаційна станція "Марс-75" у м.Генічеську ніби не перебуває в оренді Чорноморського флоту, принаймні поспішно і нічим не обгрунтовано. Українська сторона добре обізнана про те, що одним з напрямків переговорного процесу щодо Чорноморського флоту є інвентаризація земельних ділянок і об'єктів державного майна України, переданих в користування Чорноморському флоту Російської Федерації на території України. Поки ця робота не завершена, говорити про належність обладнання того або іншого об'єкта будь-якій стороні просто некоректно, тим більше намагатися вирішувати ці питання шляхом прийняття односторонніх судових рішень", - вважає російська сторона.

За словами Нестеренка, російська сторона не заперечує, що об'єкти навігаційно-гідрографічного гарантування безпеки мореплавства, у тому числі радіонавігаційна станція "Марс-75", є державною власністю України. "Однак це зовсім не є підставою неможливості їх оренди Чорноморським флотом", - йдеться у заяві офіційного представника російського МЗС. У коментарі підкреслюється, що початковий перелік таких об'єктів міститься у Додатку 2 до Угоди між Російською Федерацією і Україною про параметри розділу Чорноморського флоту, а його остаточне узгодження має відбутися у рамках двосторонньої Угоди про навігаційно-гідрографічне гарантування безпеки мореплавства в Чорному та Азовському морях.

Ще одним аргументом МЗС РФ вважає те, що "використання станції "Марс-75" Чорноморським флотом ніяким чином не завдає і не може завдавати шкоди безпеці мореплавства у цьому районі".

З юридичної точки зору російська сторона обгрунтовує свою позицію таким чином: "У двосторонній угоді про статус і умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України недвозначно вказано, що "Порядок використання Сторонами системи навігаційно-гідрографічного гарантування безпеки мореплавства в Чорному та Азовському морях визначається окремою угодою" (пункт 5 статті 8). Про регулювання цих питань українським законодавством в угоді нічого не йдеться".

Як повідомляв УКРІНФОРМ, МЗС України закликав російську сторону без затримок повернути все навігаційно-гідрографічне майно, яке незаконно використовується ЧФ РФ. Заява українського зовнішньополітичного відомства надійшла у зв'язку з невиконанням Чорноморським флотом відповідних рішень українських судів.

Зокрема, МЗС України нагадав, що російська сторона 16 червня в черговий раз проігнорувала рішення Господарського суду Херсонської області про повернення Україні радіонавігаційної станції "Марс-75" у Генічеську. Це суперечить нормам міжнародного права і законодавства України, а також договору про статус і умови перебування ЧФ РФ на українській території, зазначили у вітчизняному МЗС.

У Києві підкреслили, що об'єкти навігаційно-гідрографічного гарантування безпеки мореплавства, у тому числі станція "Марс-75", є державною власністю України, не підлягають оренді і ніколи не передавалися в користування російській стороні.

Відповідно до Конституції України, юрисдикція судів розповсюджується на всі правові відносини у державі. Судові рішення приймаються судами іменем України і є обов'язковими для виконання на всій території країни. Російська сторона, відповідно до базових угод з питань Чорноморського флоту, взяла на себе зобов'язання дотримуватися законодавства України, йшлося у заяві українського МЗС.

Домовленості, досягнуті 10 червня у Києві під час сьомого засідання Підкомісії з питань функціонування Чорноморського флоту РФ і його перебування на території України, передбачають, що найближчим часом повинне бути проведене чергове засідання робочої групи з питань навігаційно-гідрографічного забезпечення мореплавства.

Українська сторона підтвердила свою готовність до підписання угод у сфері навігаційно-гідрографічного забезпечення мореплавства в Чорному та Азовському морях, як це визначено в Угоді між Україною і РФ про параметри розділу Чорноморського флоту від 28 травня 1997 року.