вівторок, 7 липня 2009 р.

На Донеччині припинено діяльність конвертаційного центру з річним оборотом у 150 млн грн

ДОНЕЦЬК, 6 липня. /Олена Васіна - УКРІНФОРМ/. На Донеччині припинено діяльність конвертаційного центру, який маскувався під громадську організацію. Він займався наданням послуг з конвертації безготівкових коштів у готівку, а також мінімізацією податкових зобов'язань і легалізацією коштів, отриманих злочинним шляхом, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМУ.

За даними Державної податкової адміністрації у Донецькій області, діяльність цього кримінального угрупування очолили два сорокарічні мешканці Донецька. Усі шість офісів конвертаційного центру розташовувалися в обласному центрі і діяли під виглядом громадських організацій. З метою конспірації фіктивні фірми реєструвалися на території не тільки Донецької, а й Луганської та Одеської областей.

До складу конвертаційного центру у різний час входило до двадцяти активних учасників - бухгалтерів, кур'єрів і охоронників. Клієнтами угрупування були керівники реально діючих підприємств з різних регіонів України. Грошові потоки спрямовувалися ними через рахунки понад десяти фіктивних підприємств - річний обіг коштів на рахунках конвертаційного центру перевищував 150 мільйонів гривень.

Під час обшуків в офісних приміщеннях та за місцем проживання "конвертаторів" податківці вилучили реєстраційні та бухгалтерські документи, штампи і печатки 10 підприємств з ознаками фіктивності, у тому числі і офшорних іноземних, та 605 тисяч гривень готівкою. Накладено арешт на десять поточних рахунків, задіяних у нелегальних операціях, - більше 100 тисяч гривень.

Керівників конвертаційного центру затримано, відносно них порушено кримінальну справу за статтею Кримінального кодексу України, що передбачає відповідальність за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Наразі розглядається питання про притягнення їх до відповідальності за фіктивне підприємництво і легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом.