пʼятницю, 3 липня 2009 р.

У винахідливої жительки ОАЕ сад поливає звичайний кондиціонер

АБУ-ДАБІ, 3 липня. (Марина Федяніна - УКРІНФОРМ). Жителька Дубаю (ОАЕ) Анжела Марловскі знайшла додаткове застосування незамінному в Еміратах звичайному кондиціонеру повітря. Винахідлива жінка успішно використовує його роботу для поливу свого саду, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на еміратську газету "Нейшнл".

Якось заради інтересу Анжела вирішила підрахувати, скільки конденсату, що стікає з кондиціонера у вигляді крапель і тонких цівок, збирається за день, і підставила відро. На подив жінки, ємкість наповнювалася по самі вінця кілька разів. З'ясувалося, що щодня з кондиціонера набігає 80-100 літрів чистої води. Не слід пропадати марно такій кількості води, вирішила Анжела. Вона стала регулярно збирати вологу і використовувати її для поливу рослин у своєму садку. Винахідниця пропонує всім мешканцям приватного сектору ОАЕ узяти на озброєння цей простий спосіб "видобування" води і вирощувати більше зелених рослин, що так необхідні для очищення повітря у запилених і загазованих містах.

Голова Еміратської природоохоронної групи Хабіба аль-Мараши не лише підтримала ідею Анжели, назвавши чудовим способом іригації, але й запропонувала використовувати її більш масштабно. "Наша організація працюватиме над тим, щоб досвідом Анжели скористалося якомога більше людей", - сказала Хабіба аль-Мараши.

В ОАЕ, бідних на природні запаси прісної води, понад 90 відсотків вологи на потреби промисловості, сільського господарства і населення виробляється на опріснювальних заводах з морської води і підземних вод, що вирізняються високою солоністю. У країні здійснюються кроки щодо збільшення потужностей з опріснення та водночас запроваджуються сучасні розробки і наукові технології, що дають змогу скоротити споживання прісної води. А масштабні громадські кампанії закликають мешканців Еміратів економити кожну краплину дорогоцінної в умовах пустелі вологи. Саме тому до будь-яких проектів і способів ощадного використання води прикута підвищена увага керівництва країни.