пʼятницю, 10 липня 2009 р.

Пам'ятник Леніну у центрі Києва пошкоджено на знак протесту проти тоталітарного режиму - учасники акції

КИЇВ, 8 липня. (Олена Вигуляр - УКРІНФОРМ). Пошкодження пам'ятника Леніну у центрі Києва 30 червня - не хуліганська витівка, а боротьба із спадщиною тоталітарного режиму. Про це заявив сьогодні на прес-конференції один з учасників акції з демонтажу памятника Микола Коханівський.

Він переконий, що в Україні не повинно бути пам'ятних знаків тим людям, які є головними ідеологами терору і несуть провину за здійснення політичних репресій, масового насильства, смертей великої кількості людей.

За його словами, учаники цих подій з самого початку не приховували свої наміри, а тому навіть не намагалися переховуватись від правоохоронних органів. Нині проти них порушено кримінальну справу за ч. 2. ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. "Я готовий понести за це відповідальність, як суд вирішить. Але в такому разі і держава насправді визнає, куди вона йде", - сказав учасник акції з демонтажу.

Як зазначив Андрій Тарасенко, який також був затриманий міліцією за пошкодження памятника Леніну, ці дії - не знак неповаги до суспільства, а навпаки. "Я би сказав - заради нього, українського суспільства", - сказав він.

У свою чергу адвокат затриманих Сидір Кізін повідомив журналістам, що нині збирає юридичні докази того, цей пам'ятник не може бути предметом охорони держави. "Так, ще у 2007 році було прийнято указ Президента ("Про заходи у зв'язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні" - ред.), який передбачав демонтування пам'ятників особам, причетним до Голодомору і політичних репресій", - зазначив він.

С.Кізін також додав, що отримав відповідь на свій адвокатський запит від Українського інституту національної пам'яті, у якому наголошується, що політичні репресії, масовий терор були невід'ємною складовою комуністичного тоталітарного режиму з перших його днів. Аналогічною, сказав він, є позиція Міністерства культури і туризму щодо цього пам'ятника.

Як повідомлялося, 30 червня о 4-й годині ранку п'ятеро молодих людей за допомогою кувалди, зубила та молотка відбили у пам'ятника Леніну в центрі Києва ніс і частково ліву руку. Вони одразу були затримані міліцією.