понеділок, 13 липня 2009 р.

На Кам'янській Січі провели першу громадську толоку з упорядкування та відродження

ХЕРСОН, 12 липня. /Ірина Староселець - УКРІНФОРМ/. На Херсонщині у селі Республіканець Бериславського району, де знаходиться колишня Кам'янська Січ запорізьких козаків, провели першу громадську толоку по впорядкуванню та відродженню цієї історичної пам'ятки України, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

У толоці взяли участь понад 70 чоловік - працівники апарату облдержадміністрації на чолі з головою ОДА Борисом Сіленковим, керівники структурних підрозділів ОДА, територіальних управлінь, представники козацьких організацій регіону та волонтерського руху по відродженню Кам'янської Січі.

Учасники толоки працювали на відновленні Січової площі, де збиралися козаки для вирішення найважливіших питань або на урочисті події, а також брали участь в археологічних роботах на рештках палацо-паркового ансамблю маєтку Агаркова, що знаходиться на території Кам'янської Січі.

Як заявив перед початком толоки голова ОДА Борис Сіленков, проект "Кам'янська Січ", що передбачає відродження цієї історичної пам'ятки, побудови тут ряду об'єктів інфраструктури Січі, "є складним проектом". Для втілення його в життя необхідно понад 18 млн гривень. "Ми зробимо це всією областю. Тут працюватимуть кожен район, кожне місто", зазначив голова ОДА.

До жовтня 2009 року, коли в області урочисто відзначатимуть 300-річчя заснування Кам'янської Січі, планується, зокрема, реконструювати та відремонтувати під'їзні шляхи до Січі, спорудити пантеон кошових отаманів, похованих на її території, реконструювати північні ворота Січі та частину кам'яноземельних валів, підготувати земельну ділянку під будівництво каплиці Покрови, спорудити курган та побудувати на ньому спостережну вежу, встановити на території Кам'янської Січі великий Державний Прапор України та здійснити ряд інших заходів.

Кам'янська Січ на території нинішньої Херсонщини існувала протягом 1709 - 1711 років та 1728 - 1734 років. На даний час її рештки є унікальною історико-археологічною пам'яткою запорізького козацтва, де збереглися основні складові частини Січі. Зокрема, козацькі курені, Січова площа, виробничі майстерні, козацький цвинтар. З огляду на це, на Кам'янській Січі вирішено створити філію Національного заповідника "Хортиця", його спеціалісти проводять тут зараз археологічні розкопки.

Як повідомив, зокрема, учасникам толоки старший науковий співробітник Національного заповідника "Хортиця", начальник експедиції "Кам'янська Січ" Вадим Ільїнський, протягом останніх 15 днів на Кам'янській Січі було знайдено і розкрито козацький курінь, виявлено також другий вал укріплення та знайдено керамічну майстерню, де робили кахлі. За словами Вадима Ільїнського, за часів існування Кам'янської Січі тут було 40 куренів і проживало близько 2 тис. чоловік.