понеділок, 6 липня 2009 р.

У диспансері Луганської області проводили випробування медпрепаратів на пацієнтах

ЛУГАНСЬК, 6 липня. (Олена Особова - УКРІНФОРМ). Медперсонал одного з диспансерів Луганської області викрили у вимаганні грошей та свідомо неправильному лікуванні, - повідомили кореспондентові УКРІНФОРМу у відділі з зв'язків із громадськістю ГУ МВС України в Луганській області.

У кінці минулого року до правоохоронців надійшла інформація про те, що керівництво та персонал медустанови в Луганській області вимагають гроші за проведення лікування та обстежень. А оскільки диспансер має статус комунальної установи, то фінансується з держбюджету, отже - тут повинно бути забезпечене безкоштовне лікування пацієнтів.

В ході перевірки оперативники Держслужби з боротьби із економічною злочинністю встановили, що медикаменти та препарати, необхідні для лікування важко хворих пацієнтів, у диспансері є в наявності.

Зокрема, встановлено, що за 2007-2008 рр. у медустанові пройшло лікування близько 500 осіб, більшість із яких платили лікарям гроші не лише за операції, але і за всі процедури. Суми обраховувалися десятками тисяч гривень. Найбільша - 100 тис. грн.

Співробітники БЕЗ задокументували 10 фактів злочинної діяльності у диспансері.

Прокуратура Луганської області порушила кримінальну справу щодо головного лікаря та окремих працівників медперсоналу за трьома статтями Кримінального кодексу України: N364 (зловживання службовим становищем), N184 (порушення права на безкоштовну медичну допомогу) та N140 (неналежне виконання професійних обов'язків медичним працівником).

Було також доведено, що багатьох хворих у диспансері лікували завідомо неправильно, крім того, проводилися випробування нових медпрепаратів на пацієнтах.

У створенні доказової бази було задіяно 20 експертів, сформовано спеціальну комісію з фахівців обласного управління охорони здоров'я, санітарно-епідемічної служби та провідних учених Луганського медуніверситету.