середу, 8 липня 2009 р.

На Херсонщині госпіталізовано дівчину, яку вкусив отруйний павук

ХЕРСОН, 8 липня. (Ірина Староселець - УКРІНФОРМ). На Херсонщині госпіталізовано дівчину, яку вкусив отруйний павук. Про це кореспондентові УКРІНФОРМу повідомили в Головному управлінні МНС в області.

За даними управління, у селі Милове Бериславського району 16-річну дівчину, коли вона працювала на городі, вкусив у праву долоню павук. Дівчина не звернула тоді на це особливої уваги, однак невдовзі їй стало погано. Постраждалу у стані середньої тяжкості було госпіталізовано до реанімаційного відділення Бериславської центральної районної лікарні.

Як зазначили в ГУ МНС в області, нинішнього року на Херсонщині це вже другий випадок укусу людини отруйним павуком.

За даними Херсонського обласного територіального центру екстреної медицини, протягом минулого року, допоки тривав сезон агресивності південних павуків, по медичну допомогу після укусів каракуртів звернулося 30 осіб. До списку постраждалих потрапило двоє дітей.

Довідка: Каракурт - отруйний павук чорного кольору з червоними плямами на черевці, проживає в українських степах, його можна зустріти не лише в Херсоні, а й у Криму, в Одесі. Потерпілим від укусу цього павука важливо памятати про потребу невідкладно звертатися по першу медичну допомогу, адже загалом отруту каракурта фахівці відносять до групи кураре, прирівнюючи її до отрути гюрзи, гримучої змії.

За словами медиків, укус каракурта відносно безболісний, несуттєва зазвичай і місцева реакція на нього. На шкірі може зявитися маленька червона цятка, що швидко блідне. В інших випадках, у момент укусу виникає миттєвий пекучий біль, який через 15-40 хвилин розповсюджується по всьому тілу, у потерпілого може початися лихоманка, біль у мязах, нудота.

Важливо знати, що при дії тепла отрута руйнується, тому така проста процедура першої допомоги (протягом 2 хвилин після укусу), як припалювання ранки сірником, зменшує вірогідність розповсюдження отрути в організмі. Найперша ж порада - бути уважним та обережним під час роботи на присадибних ділянках чи в полі, відпочинку на галявинах, пляжах, у лісі.