вівторок, 7 липня 2009 р.

Санаторій "Перлина Карпат", де отруїлися київські школярі, тимчасово буде закрито

УЖГОРОД, 7 липня. /Ярослав Ядловський - УКРІНФОРМ/. Дев'ятого липня санаторій "Перлина Карпат" тимчасово, до виконання всіх наших приписів, буде закрито. Про це повідомила головний державний санітарний лікар Закарпатської області Віра Чиж на прес-конференції, яка відбулася сьогодні в Ужгороді. Нагадаємо, що саме в цій оздоровниці відпочивали київські діти, які занедужали дорогою додому в потязі "Ужгород-Київ" /попередній діагноз - гострий гастроентероколіт/.

В.Чиж розповіла, що згаданий санаторій виграв тендер на оздоровлення столичних школярів. З управлінням освіти Київської міської держадміністрації була укладена відповідна угода, хоча дозволу на оздоровлення дітей в "Перлині Карпат" не мали. Не погодили тут свої плани і з санітарною службою. Для дітей не склали спеціального меню: їх харчували тим же, що й дорослих відпочиваючих. Під час перевірки виявлено і ряд інших порушень: харчоблок потребує ремонту, на складі були продукти з простроченим терміном придатності, не всі працівниці харчоблоку мали допуски до роботи. Отож харчоблок закрито, вирішено позапланово перевірити всі оздоровчі заклади області, особливо ті, де відпочивають діти.

Тим часом тривають аналізи. Фахівці беруть проби страв, якими годували дітей, сухого пайка і прострочених харчів. Чекають в Ужгороді й даних із санслужби на транспорті, з медзакладів, де лікували знятих з поїзда недужих дітей. Ретельний аналіз всіх відомостей дозволить вже через кілька днів назвати збудника /чи збудників/ і причину масового отруєння дітей.

В.о. голови обласної держадміністрації Володимир Гоблик, який також взяв участь у прес-конференції, визнав, що випадок у "Перлині Карпат" - серйозний удар по туристично-рекреаційному іміджу Закарпаття. Місцева влада зробить усе, аби подібне не повторилося. Всі винні будуть притягнуті до відповідальності. Директора санаторію Степана Сікору на період розслідування НП усунуто від виконання службових обов'язків. У зв'язку з закриттям харчоблоку дітей, які залишилися в оздоровниці, харчують у Мукачевім. Тих, хто прибуватиме за путівками, постраються розмістити в інших санаторіях.

Під час огляду "Перлини Карпат", повідомив журналістам в.о.прокурора Закарпатської області Іван Русин, було виявлено чимало порушень санітарно-гігієнічних норм і правил: нестандартні продукти /сирки, кефір тощо/, неточне маркування на них. Тепер правоохоронці разом із санітарними лікарями з'ясовують, що є причиною захворювання дітей: неякісні страви, сухий пайок чи прострочені продукти. Порушено кримінальну справу за статтею "Службова недбалість". Триває розслідування.

Як повідомляв УКРІНФОРМ, про масове захворювання дітей-пасажирів, котрі поверталися з відпочинку на Закарпатті, начальник поїзда "Ужгород-Київ" інформував медпункт станції "Львів-Головний" 4 липня о 22.20. З моменту прибуття потяга було забезпечено медичну допомогу дітям та особам, що їх супроводжували, проведено комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів. Усіх 256 дітей-пасажирів оглянули працівники медичної служби залізниці та лікарі бригад обласного центру медицини катастроф і станції швидкої медичної допомоги.

З ознаками гострої кишкової інфекції (гастроентероколіту) в обласну інфекційну клінічну лікарню було госпіталізовано 72 особи, з них 8 вихователів.