понеділок, 6 липня 2009 р.

На Закарпатті з'ясовують, хто винен у захворюванні київських школярів - санаторій чи залізниця

УЖГОРОД, 6 липня. /Ярослав Ядловський - УКРІНФОРМ/. Призупинено роботу харчоблока в санаторії "Перлина Карпат", що в Мукачівському районі на Закарпатті. Саме тут відпочивали київські школярі, які занедужали дорогою додому, в потязі "Ужгород-Київ" /лікарі констатували у них гострий гастроентероколіт/.

"Перлина Карпат" - колишній міжколгоспний санаторій гастроентерологічного профілю, який знаходиться у мальовничій місцині за 60 кілометрів від Ужгорода, поряд із відомою оздоровницею "Карпати". Цьогоріч "Перлина Карпат" виграла тендер на оздоровлення київських школярів.

Проте згаданий інцидент може зіпсувати репутацію санаторію, принаймні, подальше відправлення дітей на відпочинок сюди наразі припинено. При цьому директор закладу Степан Сікора заперечує причетність очолюваної ним оздоровниці до згаданої НП. Раніше він аргументував свою позицію тим, що, мовляв, усі інші відпочивальники почуваються добре. Додзвонитися до нього кореспондентові УКРІНФОРМУ сьогодні не пощастило: у телефонній слухавці - постійні короткі гудки... Невідомо, чи то директор так активно і безперервно спілкується з зацікавленими журналістами та обуреними батьками, чи, навпаки, у такий спосіб намагається уникнути "зайвого" спілкування.

Головний санітарний лікар Закарпатської області Віра Чиж повідомила, що аналізи тривають, отож наразі невідомі ані причина захворювання дітей, ані те, хто винен у цьому випадку, - санаторій чи залізниця. Все з'ясується, сказала вона, до кінця тижня. До речі, завтра, 7 липня, в Ужгороді відбудеться її прес-конференція з участю заступника голови ОДА Володимира Гоблика: вони нададуть журналістам найсвіжішу на цей час інформацію про резонансну НП.

Тим часом у Міністерстві охорони здоров'я у зв'язку з отруєнням школярів створено оперативний штаб на чолі з першим заступником міністра, Головним санітарним лікарем України Олександром Біловолом. За фактом отруєння київських школярів порушено кримінальну справу.