суботу, 11 липня 2009 р.

Щороку у світі від удару блискавки гине до трьох тисяч людей - МНС

КИЇВ, 11 липня. (УКРІНФОРМ). За статистикою, у світі щороку від удару блискавки гине до трьох тисяч людей. Про це кореспондентові УКРІНФОРМу повідомили в прес-службі МНС України.
Не оминув такий сумний перелік смертей і нашу державу. Останнім часом у вітчизняних ЗМІ вже не раз повідомлялося про трагічні випадки, що мали місце під час цьогорічних літніх грозових дощів.
Аби не наражати себе на випробування долі, прес-служба МНС вирішила нагадати правила поведінки під час грози, які обов`язково потрібно знати кожній людині.
Щоб знизити ризик під час грози на відкритій місцевості, застерігають у МНС, не можна ховатися під високі дерева, особливо поодинокі. Варто пам`ятати, що найбільш небезпечними з них є дуб, тополя, ялина та сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен, а найменш вірогідна її атака на кущі.
На відкритому просторі краще присісти в суху яму чи траншею. Тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею. Фахівці радять: "Не лягайте на землю, бо ви збільшуєте площу враження розрядом. Краще сісти, нахиливши голову, щоб вона не була вище предметів, які знаходяться поряд".
Не варто також ховатися в невеликих спорудах, хатинах, будинках, наметах, тим більше серед острівців дерев. Не потрібно бігти і негайно слід вимкнути мобільний телефон!
Якщо вас двоє, троє чи більше, - не скупчуйтеся в укритті разом, а ховайтеся поодинці, бо розряд, як відомо, перебігає через контакт людських тіл. Перебуваючи у сховищі, ноги тримайте вкупі, тим самим звузите площу можливого ураження розрядом.
Негайно слід позбавитися металевих предметів: лопати, сокири, ножі, браслети, навіть годинники слід покласти у захищеному місці подалі від себе. Під час грози також не варто продовжувати прогулянку на велосипеді або верхи на коні. Велосипед можна поставити якнайдалі від себе, а коня прив'язати до невисокого дерева, але в жодному разі - не до паркану.
Під час грози не потрібно купатися, застерігають фахівці. Проте, коли гроза застала під час купання, слід до берега діставатися повільно, спокійно, не вимахуючи руками. Якщо ж людина перебуває у човні, то варто вибратися на берег, а коли це зробити неможливо - сидіти нерухомо, витягши весла з води.
У горах потрібно уникати різних виступів і підвищень. Небезпечними можуть бути й металеві предмети, тому варто триматися від них подалі. Якщо людина перебуває у приміщенні, фахівці радять негайно зачинити усі двері, кватирки, вікна і відійти подалі від них. Доречно також триматися на відстані й від електроприладів, труб та інших металевих предметів.
Окреме застереження щодо води: не потрібно користуватися водопроводом. У жодному разі не слід у цей час митися у ваннах. А ще фахівці радять відмовитися від дзвінків по телефону. Та якщо виникне нагальна потреба комусь зателефонувати, робіть це швидко - одразу ж після чергового грозового розряду.
"Отже, якщо людина не розгубиться і згадає ці поради, її омине навіть десятимільйонна доля ризику, яку таїть у собі блискавка", - переконані у прес-службі МНС.