четвер, 2 липня 2009 р.

Російські лідери все ще не сприймають Україну як незалежну державу - думка американського експерта

ВАШИНГТОН, 2 липня. (Наталія Буквич - УКРІНФОРМ). Російські лідери все ще не сприймають Україну як незалежну державу і розглядають її як територію, що дала початок Росії. Таке переконання висловив директор програми нових європейських демократій Центру стратегічних та міжнародних досліджень Януш Бугайськи. Він виступив на конференції: "Російсько-американський саміт Обами й Медведєва: погляд на реальність, захист американських інтересів". Подія була організована впливовим вашингтонським науковим центром "Heritage Foundation", передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

"Україні відмовляють у можливості мати власну історію, культуру, національну самобутність. Українська державність вважається тимчасовою операцією, і бажаним сценарієм для Москви є нав'язування Києву тісного політичного та військового альянсу", - заявив політолог.

На його глибоке переконання, важливе значення для реалізації амбіційних планів Кремля має також внутрішньополітична ситуація в Україні. Політичне протистояння між групами "за інтересами" та промисловим лобі сприяє тому, що держава знову може потрапити до сфери значного впливу Росії, зазначив Януш Бугайськи. "Під час майбутніх президентських виборів Москва матиме чергову нагоду посилити власний вплив на українській політичній арені", - наголосив він. На його думку, Російська Федерація може піти на такі варіанти розвитку події щодо України: повний політичний контроль, який на сьогодні реалізувати неможливо; утримування країни в розбалансованому стані та дистанціювання її від європейських структур; загроза територіальній цілісності держави, якщо її політики досягнуть суттєвого прогресу щодо інтеграції із Заходом.

Експерт підкреслив, що грузинський конфлікт був "сигналом для інших сусідів Росії", де проживає значна кількість російськомовного населення та існують сепаратистські настрої відносно наслідків посилення західного впливу. "Грузинська криза демонструє, чим може обернутися безпековий вакуум у тих регіонах, де Організація Північноатлантичного договору не взяла на себе зобов'язання щодо захисту країн, а російська експансія активізується",- пояснив політолог. Ця війна стала випробуванням для здатності НАТО та ЄС діяти злагоджено, і відсутність рішучої позиції лише підігріє амбіції Москви та стимулюватиме їх реалізацію в майбутньому, заявив він.

У цьому контексті Януш Бугайськи вважає, що під час свого майбутнього візиту до Москви Барак Обама має "унікальну нагоду відновити трансатлантичні відносини". Однак базуватися вони повинні на трьох основних принципах: спільна підтримка безпеки через структури НАТО членами альянсу; продовження політики відкритих дверей для країн, які відповідають усім вимогам і стандартам; залучення Росії для реалізації цієї мети, але в жодному разі не за рахунок двох попередніх принципів.