середу, 8 липня 2009 р.

Разом з відкриттям "Запорізької січі" буде створено сучасний козацький реєстр

КИЇВ, 7 липня. (УКРІНФОРМ). Микола Томенко задоволений стартом кампанії по збору коштів на закінчення будівництва комплексу "Запорізька Січ". Про це заступник Голови Верховної Ради заявив у Запорізькій області, де він у рамках робочого візиту відвідав Національний заповідник-острів "Хортиця", взяв участь у "Січовій толоці" та презентував акцію "Відродимо Запорізьку Січ", передає УКРІНФОРМ з посиланням на прес-службу ВРУ. Мета акції допомогти завершити будівництво історико-культурного комплексу "Запорізька Січ" на території заповідника "Хортиця"

За словами віце-спікера, на сьогодні вирішено два основних завдання кампанії "Відродимо Запорізьку Січ". По-перше, відновлено завершальний етап робіт по будівництву Заповідника, по-друге, суспільство, зокрема молоді люди, активно відреагували на участь в цій акції.

Микола Томенко повідомив, що станом на 7 липня вже зібрано біля 250 тис. грн, окрім того, було надіслано більше ніж 2000 смс та отримано близько 500 дзвінків на підтримку акції. Він також підтвердив, що разом з відкриттям "Запорізької січі" буде створено сучасний козацький реєстр, до якого потраплять найактивніші учасники акції.

Ініціатор акції "Відродимо Запорізьку Січ" зазначив, що сьогоднішня "Січова толока", під час якої волонтери на громадських засадах беруть участь у будівництві, теж є добрим інструментом активізації роботи.

"Я переконаний, що такий підхід, коли громадськість взяла на себе відповідальність за незавершене державне будівництво, виявиться успішним, і 14 жовтня комплекс "Запорізька Січ" буде відкритий. І я думаю, що згодом цей принцип можна буде використовувати по відношенню до інших об'єктів історико-культурної спадщини", - сказав віце-спікер.

Довідка. У 2001р. інститут "Запоріжцивільпроект" приступив до розробки нової проектної документації будівництва "Січі", а 14 жовтня 2004 р. відбулася урочиста закладка комплексу.

На сьогоднішній день будівництво знаходиться на завершальній стадії. Загальна територія історико-культурного комплексу "Запорізька Січ" сягає трьох гектарів.