неділю, 12 липня 2009 р.

У Харкові відкрилася перша в Україні виставка ломографії

ХАРКІВ, 11 липня. /Віта Дубовик - УКРІНФОРМ/. У Харкові відкрилася перша в Україні виставка ломографії під назвою "Lomo Sapiens", повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Експозиція складається з більш ніж тисячі фотографій, які зображають побут звичайних людей, непрофесійні пейзажі природи і міських краєвидів. Географія проекту приємно дивує: майже 300 фотохудожників із 45 країн світу (Бразилія, Велика Британія, Німеччина, Росія, Туреччина та Україна).
Говорячи про ломографію, не можна не пригадати історію цього руху. У 1984-му році Ленінградське оптико-механічне об'єднання "ЛОМО" запустило в масове виробництво першу вітчизняну малогабаритну автоматичну фотокамеру "ЛОМО КОМПАКТ-АВТОМАТ".
На початку 90-х студенти Віденської школи мистецтв Маттіас Фігль і Вольфганг Странцингер купили в комісійному магазині дуже дешеві радянські фотоапарати "ЛК-А" по 12 доларів за штуку. На дешеву прострочену плівку вони знімали все, що потрапляло їм на очі, не обдумуючи побудови кадрів і не дивлячись у видошукач. Із сотень світлин вони склали різнокольорове панно: кольори на фото були яскравими й інтенсивними. Через значні колірні і геометричні спотворення об'єктива камера мала специфічний погляд на світ, а відсутність обдуманої побудови кадру документувала "життя яким воно є" - цей погляд студенти і стали називати "ломографією".
У Віденській школі мистецтв ломографія швидко стала популярною. Студенти, викладачі, їх родичі і знайомі захотіли мати такі ж камери. Для організації ломографічної виставки студентам довелося зареєструвати культурну спілку - Ломографічне товариство (DIE LOMOGRAPHISCHE GESELLSCHAFT) із штаб-квартирою у Відні.
У виставці беруть участь не лише аматори, але і професійні фотографи, які "втомилися" від цифрового апарату. Фотоплівку ломографи використовують двох форматів - вже забуту власниками "цифри" 35-міліметрову і ще рідкіснішу - широкоформатну 120-у, яка дає "квадратний кадр". Причому не лише кольорову, але й чорно-білу.
На думку організаторів проекту, зараз ломографія у світі набирає все більших обертів і в Харкові цей рух набуває масового характеру. Перший досвід презентації ломографії організатори вважають вдалим і планують проводити такі заходи щороку.