середу, 8 липня 2009 р.

Ландшафтну модель херсонської фортеці доповнюють моделями грецького передмістя

ХЕРСОН, 7 липня. /Ірина Староселець - УКРІНФОРМ/. Ландшафтна модель херсонської фортеці доповнюється моделями грецького передмістя, повідомили кореспонденту УКРІНФОРМу в управлінні громадських зв'язків міської ради.

Майже рік тому - до 230-річчя Херсона, у ботанічному саду Херсонського державного університету було відкрито ландшафтну модель херсонської фортеці. За цей час її відвідало багато херсонців та гостей міста. Серед них - туристичні групи з Російської Федерації, країн Європи, та найближчі сусіди з Миколаєва, Одеси, Криму. Для місцевих школярів тут проходять "відкриті" уроки з історії та біології.

Започаткований за підтримки міського голови Володимира Сальдо, цей проект і сьогодні продовжує розвиватися. На території ландшафтної моделі фортеці розпочато будівництво старої частини міста - "Млини", будівлі Свято-Духівського кафедрального собору з привозом, будівлі синагоги, Панкратівського мосту з будинками району Забалки. Грецька діаспора міста визвалася збудувати греко-католицький храм, адже свого часу у будівництві Херсона взяли участь 10 тисяч греків-переселенців, які привезли для цього храму олтар з острова Кріт.

На засіданні Громадської ради при міському голові було прийнято рішення про продовження будівництва ландшафтної моделі херсонської фортеці. Вже незабаром на ній з'явиться "Галявина казок", а до 270-річчя від дня народження засновника міста Григорія Потьомкіна (18 вересня), планується збудувати комплекс будівель військової аптеки, гарматного заводу та палац Потьомкіна.

Представники Громадської ради при міському голові звернулися до художників і скульпторів з пропозицією щодо розміщення власних робіт на території ландшафтної моделі фортеці та до бізнесменів та людей, небайдужих до історії - долучитися до розбудови цього історико-культурного місця.

Усіх херсонців і гостей міста 19 вересня 2009 року, в День міста, на території ландшафтної моделі херсонської фортеці чекатиме багато сюрпризів, обіцяє місцева влада.