вівторок, 7 липня 2009 р.

Проти горе-"довірителя" осиротілих дітей Світлани Зайцевої у Макіївці порушено кримінальну справу

КИЇВ, 6 липня. (УКРІНФОРМ). Триває провадження Уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової у резонансній справі про захист прав малолітніх дітей незаконно засудженої 2001 року та померлої через п'ять років від отриманого у в'язниці туберкульозу 28-річної Світлани Зайцевої. На звернення Омбудсмана до Генерального прокурора України Олександра Медведька щодо захисту прав трьох осиротілих дітей Світлани Зайцевої, які нині перебувають під опікою 78-річної прабабусі, ветерана Великої Вітчизняної війни Євдокії Оболенських, надійшла офіційна відповідь, повідомляє прес-служба Уповноваженого з прав людини.

Керівництво Генпрокуратури України повідомляє про ретельну перевірку наведених у зверненні Уповноваженого з прав людини фактів на підставі особистої заяви на її ім'я Євдокії Оболенських. Зокрема, йдеться про те, що левову частку належної жінці суми компенсації за передчасну смерть Світлани Зайцевої забрав обманним шляхом Максим Касьянов, котрий є її довіреною особою, мотивуючи свій вчинок необхідністю "розрахуватися із засобами масової інформації та суддею". Отже, з вини довіреної особи опікун позбавилася можливості вільно розпоряджатися коштами на утримання, лікування і харчування дітей, стан здоров'я яких викликає велику тривогу. Останьою краплею, що переповнила чашу терпіння і змусила 78-річну жінку відмовитися від послуг такого "довірителя", стала його відмова доправити дітей додому на канікули зі Святогорської школи-інтернату для дітей з різними формами туберкульозу, де вони лікуються і навчаються.

Про заволодіння шахраєм-"довірителем" коштів у сумі понад 300 тисяч гривень Євдокія Оболенських повідомила також на нещодавній прес-конференції в місті Донецьку, на яку були запрошені журналісти провідних телеканалів України та друкованих засобів масової інформації. По завершенні зустрічі опікун написала заяву в прокуратуру Донецької області з вимогою притягти до кримінальної відповідальності свого повіреного М. Касьянова. Адвокат Є. Оболенських порадив жінці не виходити з квартири і не відчиняти нікому двері, оскільки є реальна загроза її життю.

За інформацією Генеральної прокуратури України, "кошти дітей-сиріт померлої Світлани Зайцевої перебувають на їхніх особистих рахунках в установах банку, витрачання грошей контролюється органами опіки та піклування. Крім того, з січня 2009 року Євдокія Оболенських отримує щомісячну державну допомогу на дітей у розмірі 4,2 тисячі гривень. Всі кошти витрачаються на потреби дітей-сиріт. Квартира, що належить їм на праві спільної часткової власності, відремонтована за рахунок місцевого бюджету. На переконання керівництва Генпрокуратури України, діти мають усе необхідне для всебічного розвитку, охоплені навчанням та медичним забезпеченням".

За фактом заволодіння представником Є. Оболенських її коштами прокурор міста Макіївки Донецької області 4 червня 2009 року порушив стосовно М.Касьянова кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 4 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах). Видана раніше М. Касьянову довіреність представляти в суді інтереси опікуна Є. Оболенських офіційно відкликана.

Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова продовжує тримати на контролі резонансну справу щодо захисту майнових та особистих прав ветерана війни Євдокії Оболенських та її підопічних - малолітніх дітей незаконно засудженої Світлани Зайцевої - Тані, Ані та Жені, які зараз перебувають на лікуванні в дитячому санаторії.