понеділок, 13 липня 2009 р.

Італійська влада зробила "вікно" для легалізації іноземок-доглядальниць та хатніх робітниць

РИМ, 13 липня. (Ірина Кащей - УКРІНФОРМ). В Італії стане можливим легалізувати перебування та працю більшості іноземних жінок, які працюють хатніми робітницями та доглядальницями у сім'ях італійців. Такої домовленості досягли міністр соціального захисту Італії Мауріціо Сакконі та міністр внутрішніх справ країни Роберто Мароні. Пункт, що стосується домашнього персоналу, буде доданий до недавно прийнятого закону про безпеку, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

Так, згідно з текстом, схваленим міністрами, заяву на легалізацію хатніх робітниць та доглядальниць можна буде подати з 1 до 30 вересня. Заявник-роботодавець має сплатити 500 євро за кожну співробітницю, причому дозволяється легалізувати не більше однієї хатньої робітниці та двох доглядальниць на одну родину. До того ж, ті сім'ї, які подаватимуть запит на легалізацію двох доглядальниць, повинні будуть надати документи про інвалідність або серйозну патологію одного або кількох членів родини.

За даними італійської статистики, в країні налічується близько 660 тис. легально зареєстрованих представниць домашнього персоналу. Ще приблизно 500 тис. осіб виконують цю роботу нелегально, припускають статистики. Причому цей сектор послуг на 78 відсотків зайнятий іноземками, найчастіше жінками з України, Румунії, Молдови, інших країн Східної Європи, а також Латинської Америки та Філіппін.

Хоча аналітики вказують на деяке зростання відсотку хатніх робітниць та доглядальниць-італійок. Цей факт вони пов'язують із впливом світової економічної кризи. Це, в основному, жінки віком за 40 років, які втратили роботу в інших секторах економіки та вирішили тимчасово попрацювати в якості домашнього персоналу, зазначають соціологи.