понеділок, 13 липня 2009 р.

Курортному сезону в Залізному Порту Херсонської області ніщо не загрожує

КИЇВ, 10 липня. /УКРІНФОРМ/. Інформація щодо наявності скотомогильника з сибіркою в курортному селищі Залізний Порт (Голопристанський район, Херсонська область) не відповідає дійсності. Про це йдеться у переданій УКРІНФОРМу заяві Новофедорівської сільради, якій підпорядковано Залізний Порт.

"Щорік Залізний Порт у пік курортного сезону піддається інформаційній атаці з боку конкурентів. Як правило, це неправдиві відомості про ніби аварійний стан очисних споруд та скотомогильника. Минулого літа додалася тема забруднення моря мазутом. Такими спекуляціями нечисті на руку ділки намагаються переманити відпочивальників", - відзначив голова Новофедорівської сільради Ігор Касіянчук. За його словами, наприклад, лише торік у реконструкцію очисних споруджень Залізного Порту вкладено близько 6 млн грн. із бюджету сільради.

У заяві наголошується, що відсутність будь-якої небезпеки для відпочивальників від скотомогильника підтверджується архівними документами, у тому числі технічними умовами на будівництво бетонного саркофага. Крім того, щорік проводяться аналізи грунту, які не виявили збудників небезпечних хвороб. "Ні про яку сибірку мова не йде", - відзначив І. Касіянчук.

Бетонування скотомогильника виконано в 1985 році з гарантією на 50 років. "Тому запас його міцності складає мінімум 15-20 років", - підкреслив голова Новофедорівської сільради. Він спростував також інформацію про загрозу розмиву прилеглої до об'єкту території. За його словами, в 1988 році в цьому районі побудовано хвилеріз, і за цей час берегова лінія вже збільшилася на 50-60 м.

За інформацією І. Касіянчука, не дивлячись на нечесні методи конкурентів, нинішній курортний сезон у Залізному Порту буде не гірше торішнього. "Практично всі пансіонати мають замовлення на прийом відпочивальників не лише з України, але і з Росії, Білорусі та інших країн. Люди, які традиційно проводять відпустки в Залізному Порту, вже не звертають увагу на брехливі повідомлення", - розповів голова сільради.

У свою чергу, заступник головного лікаря Херсонської обласної СЕС Анатолій Коваль підтвердив, що курортникам у Залізному Порту ніщо не загрожує. "Там дійсно є забетонований скотомогильник, де у п'ятдесятих роках спалювали трупи тварин, але якої-небудь небезпеки для населення та відпочивальників він не несе", - сказав фахівець.

Заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Херсонської облдержадміністрації Григорій Усик також спростував повідомлення про екологічну загрозу в Залізному Порту. "Після публікацій ЗМІ на місце виїжджали фахівці СЕС. Вони взяли необхідні проби, але жодної сибірки не виявили", - сказав він.