середу, 8 липня 2009 р.

Світ попрощався з "королем поп-музики" Майклом Джексоном

ВАШИНГТОН, 8 липня. (Наталія Буквич - УКРІНФОРМ). Світ попрощався з "королем поп-музики" Майклом Джексоном. Траурні урочистості, відкриті для широкого загалу, пройшли на спортивній арені центру "Staples Center" в Лос-Анджелесі. Церемонія перетворилася на справжнє шоу - "останнє шоу Майкла", повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.

Тіло співака доставили у бронзовій труні із 14-каратною позолотою, вкритою килимом із живих квітів, і помістили в центрі сцени. В залі було встановлено кілька величезних екранів, на яких змінювала одна одну фотографії співака - від дитячих років до останніх концертів та репетицій. Глядачі змогли побачити й уривки найкращих кліпів поп-ікони, які принесли йому всесвітнє визнання. На першому ряду біля сцени сиділи батьки, брати, сестри покійного та його троє діток.

З прощальними промовами виступили поп-зірки, відомі спортсмени, активісти громадських рухів, рідні померлого. Друзі розповідали про людські якості "короля", згадували увесь його життєвий та творчий шлях - від того дня, коли він ще хлопчиком вийшов на сцену, до справжньої всесвітньої слави та мільйонів прихильників. Кожному, хто піднімався на сцену, Майкл запам'ятався по-різному, але ці спогади були яскравими, почуття - теплими, а сум і біль - справжніми.

Зі сльозами на очах тисячі глядачів слухали емоційну промову близького друга Майка - відомої актриси та фотомоделі Брук Шилдз. У її серці співак лишився відкритою людиною, яка вміла співчувати і заспокоїти однією лише посмішкою. "Він був турботливим і дотепним, відвертим, чистим, невтомним і надзвичайно любив життя", - сказала Брук. За її словами, улюбленою піснею поп-ікони була композиція "Smile" ("Посмішка") із кінофільму Чарлі Чапліна "Modern Times" ("Сучасні часи"). Майклові вона настільки подобалась, що він включив її до власного альбому 1995 року "HIStory".

Композицію "Smile" для свого брата і в пам'ять про нього, ледве стримуючи сльози, виконав Джермен Джексон. Шанувальники, друзі й родичі Майка в залі слухали пісню, стоячи і в повній тиші.

З теплою промовою звернувся до зібрання й Беррі Горді, засновник компанії звукозапису "Motown Records", що першою почала видавати пісні групи "Jackson 5". Він назвав Майкла Джексона "найкращим естрадним артистом, які колись жили на світі", адже, на його переконання, навіть титулу "короля поп-музики" для такої людини не буде достатньо. "Його життя було чудовим і неповторним. Він був надзвичайним завжди і в усьому. Навіть попри складні часи і неоднозначні рішення, він досяг усього, про що мріяв", - наголосив Беррі Горді.

Член конгресової Палати представників Шейла Джексон-Лі подякувала батькам Майкла за те, що дали життя й виростили таку людину. Вона повідомила, що до порядку денного нижньої палати внесено документ "Резолюція 600", яким Майкл Джексон визнається "американською легендою, музичною іконою та філантропом". Вона розповідала про те, що співак не лише надихав своїм талантом мільйони людей, а й брав активну участь у гуманітарній діяльності, допомагаючи нужденним. Щодо скандалу навколо "короля поп-музики" вона заявила: "Ми розуміємо Конституцію, ми розуміємо закони і ми знаємо, що людина залишається невинною, доки не буде доведено інше. Це те, що відстоює Конституція".

Під час церемонії, що тривала більше двох годин, своїми найтеплішими спогадами про співака поділилися також баскетболісти Кобі Браянт та Меджик Джонсон, відомий виконавець та продюсер Смокі Робінсон, співачка Куін Латіфа, син та дочка знаменитого поборника прав темношкірого населення Мартін Лютер Кінг ІІІ та Берніс Кінг.

Хтось висловлював свої почуття словами, а хтось - обрав для цього пісню. Дженніфер Хадсон виконала композицію Джексона "Will You Be There", Мерая Кері та Трей Лоренц заспівали хіт "I'll be there". Стіві Вандер виступив зі шлягером "Never Dreamed You'd Leave in Summer".

Завершилася офіційна частина церемонії піснею Майкла Джексона "Heal the World", яку виконували всі разом. Після цього на сцену піднялися рідні померлого і до присутніх звернулася його донька Періс Кетрін Джексон. "З того часу, як я народилася, татко був найкращим батьком, якого тільки можна собі уявити. Я лише хотіла сказати, що дуже сильно його люблю", - вимовила дівчинка, стримуючи сльози. Багатотисячний натовп підхопив її слова - і з усіх кінців залу доносилося: "Ми любимо тебе, Майкл!", "Ми сумуємо за тобою, Джексон!", "Вічна пам'ять королеві!".

У 1992 році в одному із інтерв'ю Майкла Джексона запитали про те, якими б він хотів бачити власні похорони. Він відповів: "Це буде найкраще шоу на Землі. Це те, чого я хочу". Його воля була виконана, і церемонія прощання із зіркою справді стала прощальним шоу "короля".