понеділок, 6 липня 2009 р.

Завтра православні і греко-католики святкуватимуть Різдво Івана Предтечі

КИЇВ, 6 липня. (Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ). За церковним календарем 7 липня православні та греко-католики відзначають одне з дванадцяти найбільших християнських свят - Різдво Івана Предтечі.

Іван є сином священика Захара та Єлисавети - тітки матері Ісуса Христа, який народився на півроку раніше, ніж Спаситель. Сповнений покори і служіння Богу Іван викликав велику повагу до себе жителів Юдеї, серед яких він проповідував про народження Месії. Тих, які покаялись у гріхах, Іван хрестив водою у річці Йордан, готуючи їх до духовного хрещення Ісусом Христом. Разом із усіма на берег річки Йордан прийшов і Христос, якого Іван також охрестив у воді (Мт. З:15). Продовжуючи своє служіння Богу, Іван Предтеча безстрашно викривав гріхи й облуду не тільки серед простих людей, але й серед верхівки знаті, за що цар Ірод ув'язнив його. На день народження Ірода Саломія - дочка Іродіяди, дружини брата, - намовлена матір'ю, попросила в подарунок за свій танець відрубану голову Івана. Так мученицьки скінчилося земне життя пророка-хрестителя.

У народній українській традиції день народження Івана Хрестителя називають днем Івана Купала або Івана-травника. Святкування починається звечора напередодні. Дівчата збираються в умовлене місце поблизу ставка чи річки з вінками на голові, сплетеними із живих квітів та пахучих трав. Виготовляють опудало головного персонажа свята - Марени. Його робили в різних регіонах України залежно від традицій, використовуючи для цього різні дерева - від вільхи до вишні. Взявшись за руки, дівчата ходили навколо Марени й співали пісень. Після того, як дівчата закінчать співати, вони хапають Марену, обривають з неї вінки й квіти і кидають їх у воду або розтрушують над огірковим листям - "щоб краще родили огірки".

На день Івана Купала припадає час найбільшої сили сонця, що в західному світі було відоме як "середньолітня ніч". Предки вірили, що в цей день "сонце у воді купається", а вода, як і вогонь, має очищуючу силу. Тому молодь і стрибала в цей день через вогонь і купалася у водоймах.

Люди позв'язазують з купальським святом чимало прогнозів. Ось деякі з них - "Коли до Йвана просо з ложки, то буде і в ложку", "Коли на Івана гримить грім, то горіхи будуть порожні й буде їх мало", "Годуй мене до Йвана, зроблю з тебе пана" - радять бджоли пасічникам.